Turcia: Un student a primit 14 luni de închisoare după ce l-a numit "dictator" pe Erdogan

Turcia: Un student a primit 14 luni de închisoare după ce l-a numit "dictator" pe Erdogan

Un student turc a fost condamnat la 14 luni de închisoare pentru că l-a numit "dictator" pe actualul președinte Recep Tayyip Erdogan, pe vremea când acesta din urmă era prim-ministru, scrie vineri cotidianul local Hurriyet, citat de agenția EFE.

Studentul în vârstă de 23 de ani, pe nume Aykutalp Avsar, care urma o facultate în domeniul ingineriei în localitatea Kayseri, a fost arestat joi și încarcerat, după ce cu o zi în urmă Curtea Supremă a Turciei a pronunțat sentința definitivă.

El era membru al unei organizații a tineretului de stânga și a participat în anul 2013 la protestele din parcul Gezi, la Istanbul, împotriva Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), condus de Erdogan. În timpul acelor manifestații, respectivul student a stricat slogane precum 'Jos dictatura AKP' și 'Dictatorul Tayyip trebuie să dea socoteală'. Drept urmare, Aykutalp Avsar a fost acum condamnat definitiv la 14 luni de închisoare pentru 'incitare la ură împotriva înalților responsabili'.

Acest proces este ultimul dintr-o serie de acțiuni judiciare demarate împotriva cetățenilor care au îndrăznit să lanseze critici la adresa lui Erdogan sau a executivului său.

Astfel, în luna februarie, un tribunal pentru minori din Antalya a pronunțat o pedeapsă identică în dosarul unui elev în vârstă de 17 ani tot pentru 'incitare la ură', sentință redusă apoi la șapte luni și în final suspendată, întrucât este vorba despre un minor.

Dar unul dintre cazurile cele mai răsunătoare este denunțul penal împotriva fostei Miss Turcia din anul 2006, Merve Buyuksarak, care a distribuit pe rețelele de socializare un poem satiric în care un politician, pe care nu l-a numit, este portretizat ca un hoț, ea făcând însă aluzie la mai multe cazuri de corupție în care se presupune că ar fi fost implicat și Erdogan. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

2 Americanii scot din „cutia cu maimuțe” o nouă „drăcovenie” SF

3 Mario Iorgulescu s-a combinat cu fosta lui Steliano Filip / „Bianca era doar o altă fată din anturajul meu şi nu observam semnele pe care le dădea ea, c…

4 Citiți și voi ce se întâmplă în Germania de Est...

5 Foarte interesante amănunte!