Ucraina: David Cameron evocă ideea excluderii Rusiei din sistemul bancar Swift

Ucraina: David Cameron evocă ideea excluderii Rusiei din sistemul bancar Swift

Primul ministru britanic David Cameron a evocat ideea excluderii Rusiei din sistemul interbancar de plăți Swift dacă Moscova continuă să "distrugă" Ucraina, notează AFP.

"În cazul unei noi incursiuni majore a forțelor sprijinite de Moscova sau a forțelor ruse în Ucraina... sper că Uniunea Europeană va răspunde viguros cu noi sancțiuni ce vor lovi dur economia rusă", a declarat primul ministru în fața unei comisii parlamentare.

"În caz contrar, desigur că trebuie abordate alte piste cum ar fi sistemul interbancar Swift. Ar fi o decizie grea dar logică", a adăugat el.

Parlamentarii europeni au cerut deja Uniunii Europene să ia în considerare o astfel de excludere într-o rezoluție non-obligatorie în septembrie anul trecut.

Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), prin care sectorul financiar își efectuează tranzacțiile în întreaga lume, a reacționat puternic atunci la această rezoluție criticând o "ingerință disproporționată în dreptul fundamental al Swift de a face afaceri, precum și în dreptul său de proprietate", reamintind datoria sa de "neutralitate".

David Cameron a anunțat de asemenea trimiterea de instructori militari în Ucraina pentru a consilia și antrena trupele ucrainene, în timp ce a exclus din nou trimiterea de arme în acest stadiu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...