UE aprobă finanțarea publică a unui tunel ce va lega Danemarca de Germania, pe sub Marea Baltică

UE aprobă finanțarea publică a unui tunel ce va lega Danemarca de Germania, pe sub Marea Baltică

Comisia Europeană (CE) a aprobat finanțarea publică a unui tunel pe sub Marea Baltică care va conecta Danemarca și Germania, apreciind că o astfel de decizie nu încalcă regulile Uniunii Europene privind ajutorul de stat, informează DPA.

'Legătura fixă reprezentată de Centura Fehmarn va scurta considerabil timpul de călătorie între Germania și partea estică a Danemarcei și țările nordice spre beneficiul ambelor popoare și al economiei', a precizat într-un comunicat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

Cele două țări au discutat ani la rândul realizarea unei legături feroviare și rutiere prin Centura Fehmarn, o strâmtoare din Marea Baltică între insula daneză Lolland și insula germană Fehmarn.

Tunelul lung de aproximativ 19 km va avea două linii de cale ferată și o autostradă cu patru benzi, potrivit Comisiei Europene. Tunelul ar urma să fie deschis pentru trafic în 2024, potrivit DPA.

Danemarca ar urma să asigure majoritatea costurilor proiectului, care sunt estimate de CE la un total de 64,4 miliarde de coroane, respectiv 9,5 miliarde de dolari. La rândul său, UE asigură o parte din finanțare pentru proiect.

CE a ajuns la concluzia că finanțarea publică pe care o dorește Danemarca pentru tunel nu încalcă regulile de concurență în UE, întrucât 'promovează executarea unui proiect important de interes european comun'.

Legarea celor două insule printr-un pod a fost și ea luată în considerare în trecut, dar tunelul a fost considerat în cele din urmă mai sigur și cu un impact mai redus de mediu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Așa o fi?

3 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

4 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

5 Românca-fenomen din Portugalia / Povestea de film a uneia dintre cele mai bogate femei