Vojislav Seselj incendiază drapelul Croației, ca reacție la decizia TPI de a-l readuce în detenția ONU

Vojislav Seselj incendiază drapelul Croației, ca reacție la decizia TPI de a-l readuce în detenția ONU

Ultranaționalistul sârb Vojislav Seselj, a cărui revenire în detenție a fost cerută luni de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI), a provocat din nou miercuri, dând foc în public drapelului Croației la Belgrad, informează AFP. Seselj a incendiat drapelul croat în piața din fața Palatului Justiției, afirmând că acesta este răspunsul său dat autorităților de la Zagreb, care și-au exprimat satisfacția în legătură cu decizia TPI de a ordona revenirea lui în unitatea de detenție a ONU.

'Este inutil să le răspund responsabililor croați, pentru că ei nu vor să audă nimic. De aceea, am decis să le adresez un mesaj mai pe înțelesul lor. În fața voastră, voi da foc drapelului croat ustaș', a declarat Seselj în fața a zeci de susținători, înainte de a trece la acțiune.

Regimul croat ustaș a fost aliatul Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vojislav Seselj (60 de ani) a fost pus în libertate provizorie în noiembrie, fără nicio restricție din partea TPI.

Belgradul a anunțat că va aștepta o notificare oficială din partea TPI, înainte de a decide soarta lui Seselj.

Acesta din urmă a fost judecat, timp de aproape 12 ani, pentru crime de război în Croația (1991-1995) și Bosnia (1992-1995), și autorizat să revină la Belgrad din motive de sănătate, fără ca un verdict să fie pronunțat.

La revenirea sa în Serbia, Vojislav Seselj, care a fost operat de cancer la colon, și-a reluat retorica naționalistă, pledând pentru crearea 'Serbiei Mari', care să includă vaste teritorii din Croația, și a precizat că nu avea intenția să mai revină în fața TPI.

Marțea trecută, Seselj a provocat din nou Occidentul, participând la o manifestație organizată la 16 ani după atacurile aeriene ale NATO împotriva Serbiei, atacuri declanșate pentru a pune capăt represaliilor comise de forțele sârbe în provincia Kosovo, majoritar albaneză, și dând foc unor drapele ale NATO, Uniunii Europene, SUA și Kosovo. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro