Wolfgang Schäuble a dezminţit că a comparat Rusia, care a anexat Crimeea, cu Germania nazistă

Wolfgang Schäuble a dezminţit că a comparat Rusia, care a anexat Crimeea, cu Germania nazistă

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a dezminţit joi că a comparat alipirea Crimeei la Rusia cu anexarea Sudetenland de către Adolf Hitler.

Wolfgang Schäuble (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Eu nu sunt chiar atât de rudimentar încât să-l compar pe Hitler cu oricine. Alţii pot face aşa ceva, dar oamenii politici germani nu o fac, noi nu comparăm (cu Hitler)", a declarat joi seară ministrul, întrebat pe această temă într-o intervenţie la o emisiune a televiziunii publice.

Luni, potrivit presei germane, Schäuble a afirmat, vorbind despre Ucraina în faţa a aproximativ 50 de elevi berlinezi, că "Hitler a folosit deja asemenea metode în Sudetenland".

Ministrul nu neagă că a făcut această afirmaţie, însă, a precizat el, "fraza următoarea era: noi nu facem comparaţii", a spus el, foarte revoltat faţă de reflectarea jurnalistică "neserioasă", în opinia sa, a afirmaţiei pe care a făcut-o luni.

Afirmaţia de luni a lui Schäuble a continuat să genereze proteste joi, ambasadorul german la Moscova fiind convocat la Ministerul rus de Externe pentru a oferi explicaţii.

"Considerăm provocatoare declaraţiile cu caracter pseudo-istoric ale ministrului german", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

"Aceste analogii sunt manipulări grosolane ale evenimentelor şi faptelor istorice. Domnul Schäuble trebuie tras la răspundere, în Germania", a continuat diplomaţia rusă.

În numele pangermanismului, Adolf Hitler a invadat şi anexat, în 1938, Sudetenland, o regiune situată în vestul Cehiei, afirmând că vrea să-i elibereze pe germani de opresiune.

Moscova continuă să repete că alipirea Crimeei la teritoriul său se bazează pe principiul voinţei popoarelor de a dispune de soarta lor, locuitorii acestei peninsule din sudul Ucrainei pronunţându-se masiv în favoarea Moscovei în cursul unui referendum considerat ilegal de către occidentali.

Întrebată într-o conferinţă de presă despre comparaţia cu acţiunile lui Hitler, Angela Merkel a arătat că nu este de acord cu ministrul său.

"Consider că alipirea Crimeei este un caz unic", a spus ea.

Schäuble este obişnuit să facă declaraţii provocatoare. El şi-a atras în special critici din Grecia după ce s-a arătat nemulţumit de calendarul său electoral şi a comparat această ţară cu o "fântână fără fund".

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Percheziții la clanul interlop Duduianu

2 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

3 O dare în gât profi...

4 „Dragă Marian, ai 3 ani de școală” / Replica medicului Vasi Rădulescu după ce a fost atacat de Godină

5 ULTIMA ORĂ Rusia a început să-și evacueze ambasada de la Kiev și personalul diplomatic din alte orașe ale Ucra…