Xenofobia atinge un nivel record în Ungaria (sondaj)

Xenofobia atinge un nivel record în Ungaria (sondaj)

Tot mai mulți cetățeni ungari manifestă sentimente xenofobe sau cel puțin de respingere față de străini, inclusiv față de români, relevă datele unui sondaj realizat în fiecare an începând din 1992 de institutul local Tarki, relatează marți agenția MTI.

Aproape jumătate dintre cei intervievați (46%) sunt pe deplin de acord cu ideea că nici unui solicitant de azil nu trebuie să i se permită să intre în Ungaria. Numai 9% dintre respondenți par să manifeste o atitudine prietenoasă față de străini, în timp ce 45% se arată dispuși să ia în considerare argumentele pro și contra acceptării unor cereri de azil.

Istoricul acestui sondaj arată o creștere rapidă a sentimentelor xenofobe în primii trei ani începând din 1992, apoi unele oscilații în anii următori și o stabilizare a opiniilor de ansamblu în intervalul 2002-2011. Dar în 2012 a fost observată o sporire a xenofobiei, ce a rămas de atunci la niveluri ridicate, pentru ca acum să ajungă la recordul de 46%, care îl depășește pe cel de 43% înregistrat în 2001.

Cea mai ridicată rată de respingere se manifestă împotriva arabilor, respectiv un procent de 94%, urmând la mică distanță respingerea comunității rome, a chinezilor, africanilor și românilor.

În cadrul sondajului a fost analizată și distribuția manifestării sentimentelor xenofobe în funcție de vârsta, nivelul de educație, situația materială, opțiunile politice și localizarea geografică a celor chestionați. Astfel, raportat la medie, nivel de xenofobie este ușor mai ridicat în rândul simpatizanților socialiștilor și ai formațiunii de extremă dreapta Jobbik, printre cei săraci și/sau șomeri, printre cei aflați în categoria de vârstă cuprinsă între 40 și 50 de ani și în rândul celor care locuiesc în partea de sud-vest a Ungariei.

În schimb, cele mai reduse niveluri ale xenofobiei sunt înregistrate în rândul categoriilor educate ale populației, procentul fiind cuprins între 20% și 35% în funcție de calificare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria