45 de ani de când un inginer Xerox a reinventat imprimarea. Produsul final a venit cu o întârziere de opt ani

45 de ani de când un inginer Xerox a reinventat imprimarea. Produsul final a venit cu o întârziere de opt ani

Gary Keith Starkweather, născut în 1938, este un inginer şi inventator american recunoscut pentru imprimarea laser şi dezvoltarea unui sistem de administrare a culorii. În 1969, dezvolta la centrul de cercetare Webster al Xerox tehnologia imprimării laser care avea sa devină realitate abia câţiva ani mai târziu, după ce IBM lansa deja modelul 3800, în 1976, şi Xerox avea să răspundă cu modelul 9700 un an mai târziu.

În 1970, Starkweather s-a alăturat echipei de la Palo Alto Research Center (PARC) şi a continuat munca la imprimarea laser. Nouă luni mai târziu finaliza deja noul echipament, care folosea această tehnologie. Sistemul digital de control şi generatorul de caractere pentru imprimantă au fost dezvoltate împreună cu Butler Lampson şi Ronald Rider în 1972. Eforturile lor au condus la imprimanta numită EARS, care a fost utilizată cu reţeaua de computere Alto şi, ulterior, a devenit sistemul de tipărire cunoscut sub numele Xerox 9700.

Imprimanta comercială Xerox 9700, având la bază principiul xerografiei, este lansată pe piaţă la cinci ani de la momentul realizării prototipului. Odată cu această lansare, imprimarea laser devine pentru Xerox un business de miliarde de dolari. Mulţi ani, Xerox 9700 a fost singura imprimantă la nivel global, folosită pentru imprimarea volumelor mari. Aceasta avea o rezoluţie de 300dpi şi o viteză de imprimare de 2 pagini pe secundă.

Xerox 9700

Mai târziu, în 1980, Xerox anunţă sistemul de imprimare laser 5700, o versiune a Xerox 9700 cu dimensiuni mult mai mici, care permitea operarea echipamentului printr-o interfaţă tactilă şi avea opţiuni de finisare. Între timp, din 1933 până în prezent, Xerox a adunat circa 62.000 de patente şi este lider în tehnologii de imprimare şi servicii de management al documentelor şi al proceselor de business.

Cât despre omul care a dezvoltat o mai bună tehnologie pentru imprimare, el a ajuns la Apple, unde avea să creeze, în 1990, Colorsync 1.0 pentru administrarea culorilor. Practic, el a inventat tehnologia în acest domeniu. În 1997, s-a alăturat celor de la Microsoft Research, pe divizia dedicată ecranelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale