A murit Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

A murit Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Scriitorul german și laureat al premiului Nobel pentru Literatură Günter Grass a murit luni, la vârsta de 87 de ani, într-o clinică din Lübeck, potrivit editurii sale Steidl, citată de AFP. Cunoscut pentru convingerile sale de stânga și pentru opiniile sale controversate, Günter Grass este cel mai renumit scriitor german pe plan mondial din a doua jumătate a secolului XX.

De la publicarea în 1959 a capodoperei sale, "Toba de tinichea", un succes mondial ecranizat pentru marele ecran de Volker Schloendorff și premiat cu Palme d'Or la Cannes pentru cel mai bun film, scriitorul german cunoscut pentru mustața lui stufoasă și nelipsita pipă nu a încetat să agite spiritele cu declarațiile sale polemice despre trecutul nazist al țării.

Printre operele sale cele mai cunoscute figurează "Pisica și șoarecele", "Ani de câine", "Anestezie locală", "Calcanul", "Șobolanul", "Apel către broasca râioasă", "Secolul meu", "În mers de rac", sau "Aparatul de fotografiat".

Născut la 16 octombrie 1927, la Dantzig, Grass a recunoscut că a făcut parte în tinerețe din Waffen SS, o unitate de elită a regimului nazist al lui Adolf Hitler, deși în scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist. Laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1999, romancierul s-a consacrat în ultima vreme desenului și picturii în acuarelă, după o perioadă în care a fost spitalizat.

Günter Grass a declanșat o amplă polemică, în aprilie 2012, după ce a publicat în presa germană un poem în care critica Israelul și afirma că această țară "amenință pacea mondială" prin arsenalul ei atomic. Israelul l-a declarat pe autorul german la scurt timp după aceea persona non grata. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…