Alexandru Arşinel şi Ion Dichiseanu vor primi stele pe Aleea Celebrităţilor. Sergiu Nicolaescu, omagiat postum

Actorii Alexandru Arşinel şi Ion Dichiseanu vor primi sâmbătă, de la ora 11.00, pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, stele pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului, iar regretatului Sergiu Nicolaescu i se va oferi o stea postum.

Alexandru Arşinel (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, evenimentul va avea loc în prezenţa primarului general al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu.

Proiectul Aleea Celebrităţilor se reia astfel la iniţiativa primarului Sorin Oprescu, iar decernarea stelelor se va face în prezenţa colegilor, prietenilor şi a rudelor artiştilor.

"Suntem onoraţi să susţinem în continuare proiectul Aleea Celebrităţilor, să susţinem arta şi cultura românească, alături de Teatrul Metropolis şi Primăria Municipiului Bucureşti. În luna mai vom omagia trei mari artişti ai scenei şi filmului: Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu (postum). Pentru harul si devotamentul lor, pentru memorabilele roluri, le mulţumim", a declarat Daniel Stoica, acţionar Cocor, unul dintre iniţiatorii proiectului.

În timpul evenimentului, actorii vor primi câte o stea de aur din partea Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

Alexandru Arşinel s-a născut în comunca Dolhasca, judeţul Suceava, pe 4 iunie 1939. Încurajat de mama sa, s-a prezentat la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din Bucureşti. La absolvirea facultăţii, promoţia 1962, a plecat la Târgu-Mureş unde s-a deschis secţia română la Teatrul Maghiar. În 1964, a dat concurs la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a jucat alături de Puiu Călinescu în spectacole de teatru de revistă şi a făcut cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viaţă cupletelor scrise de Puiu Maximilian. În prezent este directorul acestei instituţii.

Are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă, precum şi cea managerială a primit numeroase premii, medalii, printre care trofeul special UNITER pentru teatrul de revistă (2000) şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului" (2004).

Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud, pe 20 octombrie 1933, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru din Bucureşti, în 1959. Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoţia la Teatrul din Botoşani. Este cunoscut datorită activităţii sale artistice în cadrul Teatrului Nottara din Bucureşti, precum şi pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru TV şi teatru radiofonic.

A primit premiul ACIN pentru rolul din filmul "Clipa" (1979) şi a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, (2002), "pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc". În 1995 a publicat volumul de versuri "Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză", la editura Arc. De asemenea, Ion Dichiseanu a fost ales cetăţean de onoare al Adjudului.

Sergiu Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, şi a decedat la 3 ianuarie 2013, la Bucureşti. A fost regizor, scenarist şi actor. A debutat ca regizor în 1959, cu filmul de ficţiune de scurtmetraj "Scoicile nu au vorbit niciodată". După succesul la Cannes cu scurtmetrajul "Memoria Trandafirului" a devenit cunoscut prin filmele istorice "Dacii" (1966) şi "Mihai Viteazul" (1970), "Nemuritorii" (1974), "Osânda" (1976), "Zile fierbinţi" (1976), "Razboiul independenţei" (1977), dar şi pentru "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ultima noapte de dragoste" (1980), "Noi, cei din linia întâi" (1986), precum şi pentru seria de filme poliţiste care îl aveau ca personaj principal pe Comisarul Moldovan. A publicat mai multe cărţi, precum şi o autobiografie, "Viaţă, destin şi film", la editura Universitară.

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţial de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi Cocor, care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.

Celebrul Walk of Fame românesc a fost inaugurat în ianuarie 2011. Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalităţi, precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ştefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Iurie Darie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Costel Constantin.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

4 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

5 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate