Ambasada Franței la București găzduiește o recepție 'eco', cu meniu "franco-român"

Ambasada Franței la București găzduiește o recepție 'eco', cu meniu "franco-român"

Iluminatoare alimentate cu energie solară, veselă biodegradabilă, un mini-concert de jazz manouche dar și un meniu ce include preparate precum millefeuille cu brânză brie și pepene de Dăbuleni, terină de foie gras și dulceață de gogonele se numără printre elementele recepției ce va avea loc la Reședința Franței, marți, pentru celebrarea zilei de 14 Iulie.

Anul acesta elementul principal al recepției de Ziua Franței este grija pentru mediu, sub auspiciile conferinței "Paris Climat" ce va avea loc în decembrie. Astfel, invitațiile la eveniment au fost exclusiv electronice, vasele în care vor fi servite preparatele speciale din meniu sunt, în proporție de 50 la sută reciclabile, iar produsele culinare sunt bio și provin de la producători locali.

În meniul recepției de la Ambasada Franței se regăsesc pepenele de Dăbuleni și brânza brie, terina de foie gras, dulceața de gogonele și un mini chec cu cârnați de Pleșcoi, brânză de capră și piersici.

"Recepția de 14 Iulie de la București este una specială pentru că domnul ambasador a organizat-o sub semnul COP21 — marea conferință care are ca temă schimbările climatice și care va avea loc în decembrie 2015 la Paris — și care este o miză mare pentru toată lumea, fie că vorbim de București, de Paris sau de întreaga planetă. De aceea am încercat să facem astfel încât ceremonia oficială, dar și balul ce urmează să fie sub semnul COP 21. În acest sens, există un număr de reguli, de indicații pentru respectarea mesajului conferinței", a explicat pentru AGERPRES Catherine Suard, prim-consilier și responsabilă de măsurile de siguranță, la Ambasada Franței. COP21 — eveniment cunoscut și sub numele de "Paris Climat" va fi una dintre cele mai ample conferințe găzduite de Franța. Unul din obiectivele acestei întâlniri la nivel înalt este o eventuală semnare a unei înțelegeri între țări care să limiteze încălzirea globală sub 2 grade Celsius. Astfel, în spiritul acestei viitoare conferințe, reprezentanții Ambasadei Franței la București își invită partenerii să acționeze responsabil față de mediul înconjurător. 

Catherine Suard a declarat că mâncarea din meniul recepției este, în spiritul atenției față de mediu, "produsul unei agriculturi durabile, bio, cu un circuit scurt de la producător la utilizatorul final".

Suard a explicat că vor exista, de asemenea, în spațiul recepției, un sistem de triere și reciclare și un ansamblu de dispozitive care vor transforma acest eveniment de 14 Iulie "neutru din punct de vedere al amprentei de carbon".

Reședința Franței găzduiește, marți, două evenimente ce sărbătoresc 14 Iulie — o recepție oficială, pentru autoritățile statului român și parteneri români de înalt nivel și, seara, o petrecere deschisă prietenilor și colaboratorilor ambasadei — eveniment la care vor urca pe scenă o trupa de jazz manouche și un DJ. În total au fost trimise — exclusiv online de data aceasta — aproximativ 5.000 de invitații.

Sistemul de confirmare a făcut ca anul acesta numărul de porții pentru recepție să fie exact și astfel să fie evitată risipa de mâncare, a explicat chef-ul Reședinței Franței, Andrei Tămaș, care s-a ocupat de fiecare detaliu din meniu.

"În total vor fi peste 6.300 de porții și 1100 de porții de desert. Vorbim despre miniporții, pentru că majoritatea vor fi în 'verrine' sau, cum este quiche-ul, pe platou, cu tartinele de foie gras", a precizat Tămaș pentru AGERPRES.

Respectivele "verrine"—recipiente mici, în care vor fi servite delicatesele din meniu—sunt, anul acesta, bio sau reciclabile în diferite forme: mici vase de lut create la Corund, farfuriuțe din pănuși de porumb, rondele de lemn, boluri minuscule sculptate în trestie de zahăr și cochilii de scoici în care vor fi prezentate scoicile Saint-Jacques alături de un piure de avocado. Cu o zi înainte de recepția de 14 Iulie, în bucătăria Ambasadei e multă forfotă. Fiecare detaliu este notat pe un "To Do List" afișat pe pragul de trecere dintre două încăperi, în zona dedicată gătitului. Meniul, spune chef-ul Reședinței Franței, respectă standardele înalte ale gastronomiei franceze și integrează produsele autohtone într-o manieră creativă.

Pentru mini-checul cu cârnați de Pleșcoi, chef Andrei Tămaș spune că a avut drept inspirație o rețetă similară, dar cu chorizo.

Celebrul produs de patiserie millefeuille va fi prezentat, la recepție, reinterpretat, cu straturi de brie și pepene verde de Dăbuleni. "Am plecat de la ideea de a combina brânza cu un fruct. Am avut câteva tentative. Inițial am vrut să fac cu pepene galben, după care m-am gândit că ar da mult mai bine cromatic pepenele roșu", spune Tămaș.

Printre tartar de homar, ratatouille rece cu mini cordon bleu, terină din piept de rață cu ciuperci și fructe de pădure și mousse de ciocolată și-a făcut loc, în meniul recepției, și simpla salată de roșii cu brânză și ceapă verde.

"Tradiționala salată de roșii chiar va fi o salată de roșii, cu puțin busuioc, peste care am pus o cremă de brânză cu ceapă, o cremă de brânză având ca ingredient principal telemeaua de Sibiu", spune chef Andrei Tămaș.

Acesta a adăugat că politica alcătuirii meniului a fost scurtarea lanțului de intermediari și apropierea de producătorii ingredientelor. "Am încercat să menținem aceleași standarde ale bucătăriei franțuzești aducând foarte multe elemente din bucătăria românească, mai ales că acest eveniment este guvernat de această întâlnire care va avea loc la Paris. Și prin asta am încercat să lucrăm direct cu producătorii, să ajungem cât mai repede la ei, să folosim materie cât mai naturală, adusă de cât mai aproape, de la producători", a adăugat Tămaș.

Vinurile ce vor însoți preparatele speciale sunt, de asemenea, de proveniență franceză sau română.

Pentru personalul Ambasadei Franței la București, ziua de 14 iulie este "evenimentul anului".

"Este o mobilizare exemplară de forțe nu doar pentru personalul Reședinței, așa cum este la celelalte evenimente mici și liniștite ci, din contră, toată lumea, fără nicio excepție, participă la acest eveniment în ce măsură poate și tocmai ideea de muncă în echipă face evenimentul să fie atât de reușit, spunem noi", a declarat pentru AGERPRES Daniela Constantin, intendent la Reședința Franței.

"Sunt foarte multe evenimente și totul este gândit la oră, la minut, la ce facem în momentul acela, cine trebuie să fie acolo, ce trebuie să facă, ce trebuie să spunem. Totul este cronometrat", spune aceasta.

"Am avut norocul să avem alături de noi o echipă formidabilă de sponsori cărora le mulțumim pentru susținerea lor atât de generoasă și faptul că sunt alături de noi an de an ne arată că facem lucrurile bine și le mulțumim încă o dată pentru încrederea acordată și le promitem că nu o să îi dezamăgim", a adăugat Daniela Constantin.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA