Aproximativ 35.000 de morse au eșuat pe o plajă din Alaska, din cauza încălzirii climatice

Aproximativ 35.000 de morse au eșuat pe o plajă din Alaska, din cauza încălzirii climatice

Aproximativ 35.000 de morse au eșuat pe o plajă din Alaska din cauza topirii ghețurilor Arcticii, consecință a încălzirii climatice, a transmis Institutul american de geofizică (USGS), citat de agenția France Presse.

La 27 septembrie, morsele au fost observate, din aer, în apropiere de Point Lay, iar patru zile mai târziu nu mai erau decât 1.500, au explicat specialiștii din cadrul Institutului.

Numărul morselor eșuate 'este de aproape 24 de ori mai mare' decât în mod normal, a apreciat Megan Ferguson, specialist în supravegherea aeriană a mamiferelor marine în cadrul Agenției americane oceanografice și atmosferice (NOAA). Ea a subliniat că este vorba de o estimare vizuală a unor experți ai NOAA și USGS.

Megan Ferguson a remarcat totodată că mai mulți urși bruni au fost remarcați în același loc, în schimb, balenele cenușii care erau prezente în zonă în anii 90 au dispărut, ceea ce semnalează o schimbare a mediului arctic.

În opinia lui Chadwick Jay, cercetător la USGS, acest număr anormal de morse eșuate 'este într-adevăr o consecință a încălzirii climatice' și a 'diminuării calotei de gheață' în Oceanul Arctic la sfârșitul verii.

De obicei, animalele trăiesc pe banchizele de gheață și pescuiesc în ape de mică adâncime. Din cauza topirii importante a gheții în această vară, morsele s-au trezit în ape prea adânci pentru a putea să se hrănească și, prin urmare, au căutat refugiu pe țărm pentru a pescui mai ușor, a explicat Chadwick Jay. Acest fenomen este specific morselor din Pacific, mai exact din Marea Ciukotsk, potrivit specialiștilor de la USGS.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis