CANNES 2015: "Son of Saul", cu românul Levente Molnár, premiul FIPRESCI pentru un film din competiţie

CANNES 2015: "Son of Saul", cu românul Levente Molnár, premiul FIPRESCI pentru un film din competiţie

Pelicula "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a fost recompensată, sâmbătă, cu premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, informează hollywoodreporter.com.

Cannes 2015: "Son of Saul", cu românul Levente Molnár, premiul FIPRESCI pentru un film din competiţie

"Saul Fia/ Son of Saul", debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, a avut premiera mondială la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, unde a fost selectat în competiţia oficială.

Filmul este o coproducţie Ungaria-Franţa şi este extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferinţelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

"E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică - şi mutual benefică - a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte", spunea Levente Molnár, într-un comunicat remis MEDIAFAX după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Despre prezenţa la Cannes, acesta a adăugat: "Recunosc, nici măcar nu am visat vreodată să mi se întâmple asta. Este o onoare. Încerc să savurez fiecare moment, după care să-mi văd de viaţă".

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu actori ca Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder, Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său personal.

Printre filmele în care a jucat se numără "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugăreanu) "Ferry" (regia Daniel Nickson) "Fragment viu" (regia Bántó Csaba, Iszlai József), "Blutsbrüder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Pünkösti Laura), "Un alt Crăciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crişan), "Any Given Father"
(regia Cristan Cîrcu), "Biliard" (regia Mészáros Péter), "Tetemrehívás" (regia Hatházi András).

Pe de altă parte, tot sâmbătă, premiul FIPRESCI pentru un film din secţiunea Un Certain Regard i-a revenit filmului "Masaan", în regia lui Neeraj Ghaywan, în timp ce premiul FIPRESCI pentru un film dintr-o secţiune paralelă selecţiei oficiale de la Festivalul de la Cannes i-a revenit lungmetrajului "Paulina", de Santiago Mitre. Filmul "Paulina" a fost recompensat şi cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique, de la ediţia din acest an a festivalului.

Totodată, regizorul Nanni Moretti a câştigat premiul Juriului Ecumenic, pentru filmul "My Mother". Acelaşi juriu a acordat două menţiuni speciale filmelor "The Measure of a Man", de Stephane Brize, şi "Taklub", de Brillante Mendoza, conform variety.com.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început pe 13 mai şi se încheie duminică.

Anul trecut, premiul FIPRESCI pentru un film din competiţia oficială a Festivalului de la Cannes i-a revenit lungmetrajului "Winter Sleep", de Nuri Bilge Ceylan.

Fédération Internationale de la Presse Cinématographique/ The International Federation of Film Critics (FIPRESCI) este o asociaţie compusă din organizaţii naţionale ale criticilor şi jurnaliştilor profesionişti din industria filmului din lumea întreagă. Fondată în 1930, FIPRESCI are în prezent membri din peste 50 de ţări.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...