Capsula Orion a fost lansată în prima misiune de încercare

Capsula Orion a fost lansată în prima misiune de încercare

Capsula americană Orion, concepută pentru zboruri interplanetare în sistemul nostru solar și care ar putea ca în viitorul apropiat să ducă primul echipaj uman pe Marte, a fost lansată vineri, în prima sa misiune de încercare, fără echipaj uman la bord, conform Reuters și AFP.

Capsula a fost lansată prin intermediul unei rachete portante Delta 4-Heavy, cea maiputernică astfel de rachetă din dotarea SUA. Lansarea a avut loc la ora 12:05 GMT, la baza Cape Canaveral Air Force Station din Florida.


Broadcast live streaming video on Ustream

Orion urmează să revină la sol după ce va înconjura Pământul de pe o orbită aflată la 5.800 de kilometri altitudine. La reintrarea în atmosferă sonda va avea viteza de aproximativ 32.000 de km/h, un test util pentru scutul termic al vehiculului spațial.

United Launch Alliance, un joint-venture al companiilor Lockheed Martin Corp și Boeing Co care construiesc rachetele Delta 4-Heavy, a fost nevoită să amâne lansarea cu o zi pentru a remedia o problemă tehnică apărută la sistemul de propulsie al primei trepte a rachetei.

Racheta de înălțimea unui bloc de 24 de etaje a fost lansată vineri fără nicio problemă de ordin tehnic. Ea s-a ridicat deasupra Atlanticului, a străpuns plafonul de nori și s-a îndreptat spre orbită, fiind urmărită de privirile a mii de curioși.

"Cred că este o zi mare pentru omenire, pentru cei care cunosc și iubesc spațiul cosmic", a declarat Administratorul NASA Charles Bolden în cadrul unui interviu oferit televiziunii NASA cu puține momente înaintea lansării.

Capsula Orion este prezentată de NASA drept noul "cal de povară" al programului spațial american, fiind menită să ocupe locul lăsat liber după retragerea flotilei de navete spațiale americane în 2011. În tot acest interval de timp NASA a apelat la Agenția spațială rusă (Roskosmos) pentru a-și transporta astronauții spre și dinspre Stația Spațială Internațională (ISS). Orion va transporta echipaje pe ISS dar este concepută și pentru misiuni de lungă durată, dincolo de orbita terestră, programul spațial al NASA prevăzând revenirea pe Lună, dar și o primă misiune pe Marte.

În prima sa misiune, Orion, vehicul spațial construit de compania Lockheed Martin, va trebui să reziste unor temperaturi de peste 2.200 de grade Celsius generate de frecarea cu aerul la reintrarea în atmosferă. Dacă scutul termic al capsulei va rezista acestor temperaturi, Orion va ameriza în Oceanul Pacific, tot vineri, în jurul orei 16:30 GMT.

NASA a cheltuit peste 9 miliarde de dolari în proiectul de construcție al acestei capsule. Următoarea misiune de încercare pentru Orion se va desfășura tot fără echipaj uman, peste aproximativ 4 ani. Abia o a treia misiune, ce este prevăzută pentru anul 2021, va avea un echipaj format din doi astronauți și va părăsi orbita terestră, înconjurând Luna înainte de a reveni pe Pământ.

De la încheierea legendarului program spațial Apollo (care i-a dus pe primii oameni pe Lună), în 1972, astronauții nu au mai părăsit orbita circumterestră.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”