Cât câștigă liderii primelor 12 puteri economice ale lumii?

Cât câștigă liderii primelor 12 puteri economice ale lumii?

Mari diferențe salariale îi separă pe liderii primelor 12 puteri mondiale, cei mai bine plătiți dintre ei primind peste 30.000 de euro pe lună, în timp ce ultimii din top abia depășesc 1.500 de euro, relatează Le Figaro, citând o analiză a CNN.

Criza i-a afectat și pe lideri. Recent, Vladimir Putin și-a anunțat decizia de a-și reduce salariul cu 10%, ca mai mulți înalți responsabili ruși. Într-un context economic sumbru legat de căderea cursului petrolului și de sancțiuni occidentale, președintele rus și-a revizuit salariul în scădere, la un an după ce și-a triplat atât salariul său, cât și pe cel al prim-ministrului Dmitri Medvedev.

Dar cu cât sunt de fapt plătiți liderii celor mai mari puteri mondiale? Televiziunea americană CNN a analizat această chestiune și a comparat veniturile liderilor primelor 12 economii mondiale.

Barack Obama este liderul cel mai bine remunerat al acestui G12, câștigând 376.000 de euro pe an, respectiv 31.300 de euro pe lună. El rămâne mult în urma altor lideri ai căror state nu fac parte din grupul primelor 12 puteri economice mondiale, precum prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong, care primește 1,3 milioane de euro pe an.

Pe Obama îl separă peste 100.000 de euro de Stephen Harper, premierul canadian. Țările anglo-saxone sunt de altfel mai generoase decât altele cu liderii lor. Germania (Angela Merkel, 216.000 de euro anual și 18.000 de euro pe lună) și Marea Britanie (David Cameron, 201.600 de euro pe an, 16.800 de euro pe lună) sunt și ele în top 5, în care se află și Africa de Sud pe poziția a patra (Jacob Zuma, 210.600 de euro pe an, 17.550 de euro pe lună).

Președintele francez nu se află decât pe poziția a șaptea, cu peste 179.000 de euro pe an și 14.917 de euro pe lună. La sosirea sa la putere în 2012, François Hollande a decis să-și reducă salariul cu 30%. Fără această măsură, el s-ar fi aflat pe locul doi în acest top, după Barack Obama.

Omologul său chinez a procedat invers, crescându-și salariul cu 60%, fapt care nu-l situează decât pe ultimul loc al acestui top 12, cu un salariu lunar de 20.300 de euro pe an (1.692 de euro pe lună), chiar după prim-ministrul indian, care câștigă 28.500 de euro anual și 2.375 de euro pe lună. Practic, Barack Obama câștigă de peste 18 ori mai mult decât Xi Jinping, președintele Chinei, notează publicația franceză.

Aceste inegalități sunt și mai flagrante dacă salariul șeful statutului este raportat la populația țării pe care o conduce.

Sud-africanul Jacob Zuma este plătit cu 0,4 eurocenți de locuitor, de două ori mai mult decât este plătit Barack Obama pentru americani. Francois Hollande și Angela Merkel urcă și ei în clasament la acest criteriu, aflându-se pe locurile trei și patru. Nicio schimbare nu se înregistrează la coada plutonului, unde Narendra Modi și Xi Jinping sunt situați pe ultimele locuri, fiind plătiți cu 0,00002 și respectiv 0,00001 eurocenți de locuitor, mai scrie Le Figaro. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban