Cehia - invitatul de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest

Cehia - invitatul de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest

Republica Cehă va fi invitatul de onoare al celei de a X-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, cinci autori cehi contemporani de primă mărime urmând a fi prezenți la târg, pentru a participa la lecturi publice, dezbateri, mese rotunde, precum și la evenimente dedicate filmului și teatrului. Potrivit unui comunicat al Headsome Communication transmis vineri AGERPRES, prezența cehă de la Bookfest se va desfășura sub sloganul "Cehia — Republica Literaturii", lista oaspeților de onoare ai ediției 2015 incluzând nume precum: Tomas Zmeskal, scriitor de origine ceho-congoleză, multipremiat, laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011; scriitorul, dramaturgul, regizorul și scenaristul Roman Raz; poeta, prozatoarea și dramaturgul Katerina Rudcenkova, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astăzi; Katerina Tuckova, autoarea romanului-fenomen "Dumnezeițele din Moravia", vândut în peste 50.000 de exemplare în numai un an de la apariție, sau Martin Vopenka, singurul scriitor ceh care în multe dintre romanele sale se inspiră din realitățile sociale și din peisajele montane ale României.

Centrul Ceh București organizează programul de evenimente, precum și standul, care are la bază conceptul prezenței Republicii Cehe la cea mai recentă ediție a Târgului de Carte de la Frankfurt. Acesta va fi amplasat în Pavilionul C4 iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Centrul Ceh București, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât și la spațiul de evenimente din Pavilionul C4.

Întreaga literatură cehă va fi prezentă la Bookfest, începând de la autorii clasici, până la cei contemporani, volume de comics, titluri laureate în Cehia, precum și o selecție a traducerilor din limba cehă apărute la Editura Curtea Veche. În cadrul evenimentelor, discuțiile se vor purta mai ales în jurul unor autori precum Milan Kundera, Vaclav Havel și Bohumil Hrabal.

Evenimentele nonliterare vor avea loc la Cinemateca Union — ecranizări după scrierile lui Kundera din anii '60 și expoziția artiștilor vizuali, în frunte cu Zbynek Baladran, Tomas Svoboda — la Atelier 35 — a dezvăluit Frantisek Zachoval, directorul Centrului Ceh București, potrivit sursei citate.

"Este o bucurie că a zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea ca invitat de onoare Republica Cehă, a cărei cultură, după cum bine se știe, a reușit să depășească granițele blocului postcomunist și să se bucure de aprecierea pe care o merită în spațiul occidental", apreciază președintele Asociației Editorilor din România, Grigore Arsene, citat în comunicat.

România a fost țară invitată de onoare a Târgului Internațional "Lumea Cărții" de la Praga în anul 2012, o ocazie unică de a aduce scriitorii români mai aproape de cititorii cehi.

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea loc la Romexpo, în perioada 20-24 mai. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”