CERN: marele accelerator de particule (LHC) a repornit coliziunile de protoni

CERN: marele accelerator de particule (LHC) a repornit coliziunile de protoni

Cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume Large Hadron Collider (LHC) de lângă Geneva și-a reluat marți coliziunile de protoni, noua etapă de repornire progresivă după o oprire de doi ani, a anunțat Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), informează AFP. Coliziuni cu consum redus de energie au fost efectuate marți dimineața, a indicat CERN într-o declarație, aceasta fiind o etapă de tranziție spre coliziunile de 13 TeV (tera-electroni-volți) care constituie obiectivul acestei a doua etape operaționale.

Activitatea la Large Hadron Collider, un inel subteran creat la granița franco-elvețiană, aproape de Geneva, a fost reluată la începutul lunii aprilie și va fi sporită treptat pentru a ajunge la potențialul său maxim, precizează AFP.

Energia coliziunilor dintre protoni va atinge maximum 13 TeV, o putere niciodată atinsă până acum în instalații create de oamenii de știință, va fi aproape dublă față de energia produsă în prima faza de operare.

Foto: (c) TANJUG /CERN / Arhiva TANJUG

Complexul LHC include un tunel sub forma de inel în lungime de 27 de kilometri în care miliarde de protoni se ciocnesc cu o o viteză apropiată de viteza luminii. Imediat după ciocnire, particulele se rup în elemente constituente mai mici. Una dintre particulele care pot fi generate la aceste energii înalte este bosonul Higgs, o particulă fundamentală care a fost prezisă teoretic încă din anul 1964, însă existența sa a fost dovedită științific abia în urmă cu trei ani.

Bosonul Higgs este considerat de fizicieni drept cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, particula elementară care conferă masă celorlalte particule elementare, conform teoriei Modelului Standard. Bosonul Higgs poate rezulta din coliziunea a doi protoni de înaltă energie, însă are o viață foarte scurtă, după care se dezintegrează în alte particule, ceea ce face dificilă dovedirea existenței sale.

La începutul anului 2013, după trei ani de funcționare, Large Hadron Collider (LHC) a fost oprit și sute de ingineri și tehnicieni au petrecut aproximativ doi ani pregătind acceleratorul pentru a rula la o energie de ciocnire de 13 TeV, aproape dublă față de energia de ciocnire a primului ciclu de funcționare al acceleratorului. De la lansarea inițială din 2008, cercetătorii CERN de la Geneva au folosit acceleratorul de particule pentru a ciocni protonii accelerați până la o viteză apropiată de viteza luminii.

Repornirea LHC provoacă emoție în cadrul comunității științifice. Acceleratorul a permis deja în prima sa fază de funcționare confirmarea existenței bosonului Higgs.

Cercetătorii speră dezlegarea unor mistere ale universului în a doua fază operațională a acestei instalații unice. În cadrul proiectului, fizicienii ar putea identifica în viitor materia întunecată care constituie cea mai mare parte din masa Universului.

Colaborarea internațională din cadrul LHC implică aproximativ 10.000 de oameni de știință din 113 țări. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…