CES 2016: Maşini care se conduc singure, roboţi-majordom, drone. Care au fost lansările surpriză din acest an

CES 2016: Maşini care se conduc singure, roboţi-majordom, drone. Care au fost lansările surpriză din acest an

CES, cel mai important târg de tehnologie al începutului de an, care s-a desfăşurat la Las Vegas, a avut 170.000 de participanţi, iar în materie de lansări surprizele au venit din categorii mai puţin tradiţionale de produse, precum dronele sau dispozitivele pentru realitate virtuală.

CES 2016: Maşini care se conduc singure, roboţi-majordom, drone. Care au fost lansările surpriză din acest an (Imagine: cesweb.org)

Maşinile

Au fost vedetele ediţiei de anul acesta a CES, dar nu în sensul performanţelor tradiţionale ale unui automobil, remarcă Endgadget. Autmobilele care se conduc singure au fost prezente în mai multe versiuni, propuse de KIA, Google sau Uber, dar este vorba şi despre producători ca Faraday Future, care promovează concepte futuriste ca geometria variabilă. Chevrolet a prezentat Chevy Bolt EV, un vehicul electric relativ ieftin, la preţul de 30.000 de dolari, cu care este pus în vânzare. Lansările tradiţionale de anul acesta urmează să aibă loc, totuşi, la târgurile auto tradiţionale, precum cel din Detroit.

Foto

Noutăţi revoluţionare numai de la Nikon. Compania a ”luat faţa” Canon sau Panasonic prin lansarea D5, DSLR de top, foarte rapid, cu o sensibilitate la lumină excepţională, până la 3.280.000 ISO. Nikon D5 filmează 4K, lucru care reprezintă un atac frontal la Canon, specialistul în video, până acum. Camera are un preţ pe măsura facilităţilor: 6.500 de dolari în SUA.

Haine inteligente

Dacă brăţările de fitness au fost o prezenţă frecventă la CES, Samsung a încercat să ducă trendul ”wearables” (gadgeturi de purtat) mai departe. Cnet relatează că, alături de companii specializate ca Hexoskin sau Sensoria, sud-coreenii au lansat diferite articole de îmbrăcăminte de sport, de la ciorapi la brasiere, cu senzori încorporaţi, care măsoară diferiţi parametri fiziologici, precum pulsul. Pentru acest tip de produse, bateria rămâne încă o problemă.

Roboţii-majordom

Dispozitivele mai mult sau mai puţin umanoide au fost prezente la CES într-o gamă largă. Fortune face o trecere în revistă a majordomilor, însărcinaţi cu treburi casnice. Dacă Segway, Intel şi Ninebot au conceput un robot care poate răspunde la uşă şi se comportă ca o cameră de supraveghere atunci când posesorii sunt plecaţi, Mother de la Sen.se are calităţi de supraveghetoare, fiindcă îţi aduce aminte să-ţi iei pastilele, ştie unde ţi-ai lăsat cheile şi câte grade sunt în casă. Buddy este conceput în Franţa şi fabricat în SUA, fiind capabil să îţi ţină companie. Primeşte mesaje Skype, iar faţa i se transformă într-un ecran pentru astfel de conversaţii. În parteneriat cu Amazon şi Wink, Ford a prezentat ceva ce seamănă mai puţin cu un robot tipic, fiindcă e un sistem proiectat pentru automobile pe nume Sync, care se ocupă de situaţia casnică înainte ca tu să ajungi acasă.

Dronele devin un hobby

Fabricanţii de drone au început să producă pur şi simplu dispozitive de agrement sau pentru hobbişti, remarcă Lifehacker Australia. Dincolo de modelele specializate, cu caracteristici de top, importante sunt comandarea dronei cu ajutorul telefonului mobil, siguranţa sau designul cool. În acelaşi timp, dispozitivele specializate - pentru filmări sau cele utilizate la livrări de Amazon, de exemplu - continuă să evolueze, chiar dacă în momentul de faţă cadrul legal pentru folosirea dronelor nu este foarte clar.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…