Cum ne afectează dispozitivele tehnologice folosite înainte de culcare sănătatea

Cum ne afectează dispozitivele tehnologice folosite înainte de culcare sănătatea

Cercetătorii britanici arată că şase persoane din zece nu dorm suficient- aproape cu 50% mai multe decât anul trecut. Aceştia sunt de părere că această schimbare s-a produs din cauza numărului crescând de persoane care folosesc smartphone-uri, tablete, calculatoare şi alte dispozitive în pat, înainte de culcare.

Lumina albăstruie emisă de ecranele dispozitivelor atât de populare în zilele noastre reduce starea de moleşeală, alungând somnul. Psihologul Richard Wiseman a delegat site-ul YouGov să chestioneze 2.149 de adulţi despre obiceiurile lor pe timp de noapte.

Un adult are nevoie, în medie, de cel puţin şapte ore şi jumătate de somn pe noapte; un număr mai mic de şapte ore dormite pot creşte riscul de îmbolnăvire. Chestionarul a demonstrat că 59% din oameni dorm şapte ore pe noapte sau chiar mai puţin, rezultatele fiind îngrijorătoare, mai ales că, în urmă cu un an, rezultatele arătau că doar 39% din oameni dormeau mai puţin de şapte ore.

„Este o creştere uriaşă, iar rezultatele sunt extrem de îngrijorătoare, pentru că cei care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte riscă o paletă întreagă de probleme, printre care obezitate, diabet sau chiar cancer”, a declarat doctorul Wiseman, de la Universitatea din Hertfordshire.

Rezultatele sondajului au arătat că 79% dintre persoanele chestionare folosesc diverse dispozitive care emit lumină albastră cu două ore înainte de culcare, rezultat care a crescut cu 20% faţă de anul trecut.

„Lumina albastra produsă de aceste dispozitive suprimă producerea de melatonină, hormonul somnului. Este foarte important să le evităm înainte de culcare”, a adăugat Wiseman.

Folosirea dispozitivelor tehnologice ar avea legătură şi cu visele, studiul arătând că doar 10% din persoanele intervievate şi-au descirs visele ca fiind „plăcute”.

„Vă sfătuiesc să eliminaţi toate dispozitivele tehnologice din dormitoare, de la televizor, până la telefon. Evitaţi să le folosiţi cu 2 ore înainte de a adormi”, a spus psihologul.

Pentru o minte limpede înainte de culcare, creaţi-vă o listă cu lucrurile pe care le aveţi de făcut a doua zi şi consumaţi multe banane, fructe bogate în carbohidraţi care induc somnolenţa şi care conţin substanţe minerale cu efetul relaxării muşchilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro