Doi angajaţi ai publicaţiei "Atac de Argeş", reţinuţi pentru şantaj, alţi doi fiind audiaţi

Doi angajaţi ai publicaţiei "Atac de Argeş", reţinuţi pentru şantaj, alţi doi fiind audiaţi

Doi angajaţi ai publicaţiei "Atac de Argeş" au fost reţinuţi şi alţi doi sunt audiaţi, joi seară, fiind suspectaţi că au şantajat mai mulţi primari şi persoane cu funcţii publice din Argeş, cărora le-au cerut bani sau contracte publicitare ameninţându-i cu publicarea unor articole compromiţătoare.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii, joi seară, de Poliţia Judeţeană Argeş, poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Piteşti au reţinut pentru 24 de ore două persoane, angajaţi ai unei publicaţii din judeţul Argeş, într-un dosar în care anchetatorii investighează infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj, tâlhărie şi favorizarea infractorului, transmite corespodentul MEDIAFAX.

Conform unor surse judiciare, cei doi reţinuţi joi seară sunt angajaţi ai publicaţiei "Atac de Argeş", controlată de Florin Paraschivescu, director al săptămânalului "Atac de Buzău", aflat în arest preventiv pentru şantaj.

Sursele citate au precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, alţi doi angajaţi ai ziarului "Atac de Argeş" sunt în continuare audiaţi la Poliţia Piteşti, în dosarul de şantaj.

Potrivit aceloraşi surse, cei patru, împreună cu Florin Paraschivescu, ar fi şantajat, în perioada 2010-2012 şi în cursul anului 2015, mai mulţi primari din judeţul Argeş şi alte persoane publice pe care le-ar fi ameninţat cu divulgarea unor presupuse fapte compromiţătoare. Pentru a nu publica articolele defăimătoare, cei patru angajaţi şi directorul ar fi solicitat bani, bunuri sau contracte de publicitate.

Directorul publicaţiei "Atac de Buzău", Florin Paraschivescu, soţia acestuia, Oana Galanton, şi fostul director al postului OTV Doru Iuga, redactor al săptămânalului buzoian, au fost reţinuţi, vineri seară, pentru şantaj, fiind suspectaţi că au cerut bani unor oameni de afaceri şi primari pentru a nu publica materiale despre ei.

Ulterior, Judecătoria Buzău a decis ca Florin Paraschivescu şi Doru Iuga să fie fost plasaţi în arest la domiciliu, în timp ce Oana Galanton a fost pusă sub control judiciar. Procurorii au contestat măsura, iar Tribunalul Buzău a decis ca Paraschivescu să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, deciziile în cazul celorlalte două persoane fiind menţinute.

Sâmbătă, Poliţia Judeţeană Buzău anunţa că poliţiştii instituţiei şi cei de la Poliţia Judeţeană Argeş au făcut, vineri, cinci percheziţii în Buzău, Bucureşti şi Piteşti, la locuinţele a trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, bănuite de şantaj, fiind ridicate terminale de telefonie mobilă cu cartele SIM, laptop-uri, unităţi centrale şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză.

Conform aceleiaşi surse, tot vineri, femeia a fost prinsă în flagrant după ce a primit 500 de lei de la un bărbat pe care este suspectată că l-a şantajat.

"Cei trei sunt bănuiţi că, începând din vara anului 2014, ar fi ameninţat bărbatul şantajat cu publicarea unor informaţii defăimătoare, dacă acesta nu acceptă remiterea a 1.000 lei/lunar, sub forma plăţii unui contract. De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că, în cursul lunii septembrie 2014, tot prin ameninţarea cu publicarea unor informaţii defăimătoare, i-ar fi solicitat unei alte persoane remiterea a diferite sume de bani, a unui autoturism, precum şi obţinerea de foloase personale", se arăta în comunicatul Poliţiei Buzău.

Potrivit sursei citate, din 2014 până în prezent, cei trei sunt bănuiţi că ar fi şantajat alte şase persoane din judeţul Buzău, prin aceeaşi metodă.

Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, procurorul Cecilia Iana, în acest caz există în prezent cinci plângeri la dosar şi cinci părţi vătămate, dar cercetările continuă.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, flagrantul în urma căruia Oana Galanton a fost reţinută s-a realizat în municipiul Buzău, iar cel de la care femeia de 28 de ani a încasat suma de 500 de lei este primarul comunei Poşta Câlnău din judeţul Buzău, Sorin Munteanu, care ar fi trebuit să plătească lunar suma de 1.000 de lei.

Conform aceloraşi surse, cel de la care cei trei suspecţi ar fi cerut bani şi bunuri, inclusiv o maşină, este fostul deputat PSD de Buzău Marian Ghiveciu .

Ghiveciu declara, sâmbătă, că a fost sunat de foarte multe ori de cei de la "Atac de Buzău", care i-au cerut importante sume de bani şi bunuri, în final fostul parlamentar depunând plângere la Poliţie împtriva celor trei.

"Eu ştiam de activitatea lor, că şantajează primari şi oameni de afaceri, mi-am văzut de treaba mea, îmi pare rău însă că nu s-a luat atitudine până acum împotriva acestor indivizi care fac rău breslei jurnaliştilor. Publicau materiale pornografice, articole defăimătoare e puţin spus, nu ştiu dacă în România mai există aşa ceva, nu ştiu cum au fost toleraţi. M-au sunat de mai multe ori, dar nu am dat niciodată curs discuţiilor, au cerut de toate, dar eu le-am spus că pot scrie orice", declara Marian Ghiveciu.

Fostul parlamentar adăuga că, într-o zi, Paraschivescu, Galanton şi Doru Iuga l-au sunat de peste 40 de ori, încercând să-l determine să le dea bani.

"Nu pot califica ce au făcut, astfel că în cele din urmă am depus plângere. Într-o singură zi m-au sunat de peste 40 de ori, până la urmă mi-am închis telefonul. Erau foarte agasanţi, agresivi la un moment dat, insistenţi. Cred că jurnaliştii ar trebui să facă front comun să îndepărteze specimenele de acest gen din rândul lor. Cei trei indivizi aşa procedau cu primarii, cu oamenii de afaceri, sunau, mergeau în localităţi unde erau sărbători ale comunelor, acolo Doru Iuga consuma alcool şi făcea scandal. Niciodată în «Atac de Buzău» nu au apărut cei certaţi cu legea, pentru că ei au plătit. Au apărut doar cei care nu au cedat şantajului", spunea Marian Ghiveciu.

El adăuga că primarii PSD din Buzău ajunseseră să i se plângă personal, pe vremea când avea funcţie în partid, dar şi la şedinţele PSD că erau agresaţi de cei de la "Atac de Buzău".

Săptămânalul "Atac de Buzău" a apărut pe piaţa media buzoiană în urmă cu peste un an, iar de atunci s-a făcut remarcat prin mai multe materiale defăimătoare la adresa unor oameni de afaceri şi a unor primari din localităţile judeţului.

În tot acest timp, potrivit unor surse judiciare, plângeri ar fi fost formulate de primari care ar fi fost nevoiţi să plătească diverse sume de bani pentru a nu deveni subiect în paginile săptămânalului. Printre cei care ar fi depus plângere împotriva lui Paraschivescu s-ar număra primarul din Poşta Câlnău, Sorin Munteanu, primarul oraşului Nehoiu, Florentin Lungu, primarul comunei Berca, Valeriu Marcu , fostul deputat Marian Ghiveciu, dar şi oameni de afaceri.

Printre cei de la care Florin Paraschivescu ar fi încercat să obţină bani se numără şi proprietarul Grup Romet Buzău, Constantin Toma.

El declara, sâmbătă, că de mai multe ori a fost sunat personal de Paraschivescu şi a primit mesaje prin intermediul a diverse persoane pentru a se întâlni cu acesta în vederea încheierii unui contract de publicitate. Pentru că a refuzat, numele lui Constantin Toma a apărut în diverse articole defăimătoare din săptămânalul buzoian.

"Am fost sunat de mai multe ori de acest individ pentru a mă întâlni cu el. Am refuzat acest lucru şi de atunci au început să apară despre mine anumite materiale defăimătoare, scrise într-o manieră mizerabilă despre care nu credeam că este posibil să vadă lumina tiparului. Sunt fost proprietar de ziar, însă eu nu credeam că aşa ceva este posibil", declara omul de afaceri Constantin Toma.

Directorul publicaţiei "Atac de Buzău", Florin Paraschivescu, nu este pentru prima dată într-o astfel de situaţie. În calitate de director al publicaţiei "Atac la persoană", împreună cu trei angajaţi, a fost reţinut în urmă cu trei ani de poliţişti în curtea Universităţii Bioterra după ce ar fi primit bani de la rectorul acesteia, Ioan Nicolae, pentru a nu da publicităţii imagini cu distrugerea unor documente în curtea universităţii.

De altfel, informaţii despre preocupările lui Florin Paraschivescu au apărut în urmă cu două săptămâni când, potrivit presei, preşedintele PSD Sector 5 din Capitală, Cristian Rizea , a depus o plângere pentru şantaj împotriva lui. Paraschivescu i-ar fi cerut lui Rizea 10.000 de lei lunar pentru ca publicaţia "Atac la Persoană", care apare în Bucureşti, să nu publice materiale denigratoare la adresa sa.

Doru Iuga, redactor al publicaţiei, este un fost jurnalist de televiziune şi fost director al postului OTV condus de Dan Diaconescu , care a fost implicat într-un scandal sexual.

În mai 2013, fostul director al postului OTV Doru Iuga a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 2 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Termenul de încercare al pedepsei dispuse în cazul lui Iuga a fost de patru ani, instanţa stabilind totodată interzicerea unor drepturi civile ale acestuia timp de 10 ani, respectiv acelea de a fi ales în funcţii publice, de a ocupa o funcţie publică, de a deţine drepturi părinteşti şi de a fi tutore sau curator.

În acest dosar, fostul director al OTV a stat în arest preventiv timp de 10 luni, fiind eliberat în 22 martie 2012, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti.

Hotărârea instanţei nu era definitivă, ulterior fiind dispusă executarea pedepsei. Însă, în 2014, Judecătoria Sectorului 1 a admis o cerere a lui Iuga privind constatarea intervenirii unei legi penale mai favorabile, stabilind că infracţiunea pentru care a fost condamnat a fost dezincriminată şi dispunând punerea sa în libertate.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...