Două noi specii de broască veninoasă pot ucide cu o ... lovitură de cap

Două noi specii de broască veninoasă pot ucide cu o ... lovitură de cap

Cercetătorii au descoperit, în zone sălbatice din Brazilia, două noi specii de broască veninoasă ale cărei caracteristici sunt țepii de pe cap - adevărate arme cu care sunt dotate pentru a elibera otrava în victime, relatează nbcnews.com.

Majoritatea amfibienilor, cum ar fi broaștele, tritonii și salamandrele, concentrează sau secretă veninul în glandele pielii pentru a-i îndepărta pe prădători. Există broaște care sunt printre cele mai toxice animale de pe Pământ — de exemplu, broasca săgeată veninoasă aurie (dendrobatidae), cu o lungime de numai cinci centimetri, are suficientă toxină pentru a ucide 10 de oameni maturi, motiv pentru care indigenii Embera din Columbia au folosit otrava ei timp de secole pentru armele lor.

Este vorba de cele două specii de broaște — Aparasphenodon brunoi și Corythomantis greeningi — care trăiesc în savanele din estul Braziliei și care eliberează veninul prin niște țepi osoși amplasați pe nas, maxilare și pe spatele capului.

Unul dintre cercetători, Carlos Jared de la Institutul Butantan din Sao Paulo, a experimentat pe propria piele efectul veninului broaștei din specia Corythomantis greeningi, rănindu-se la mână cu țepii acesteia. Rezultatul? "Durere intensă, iradiind în sus pe braț, timp de cinci ore", descrie în studiul despre această descoperire co-autorul Edmund Brodie, Jr., herpetolog la Universitatea de Stat Utah din Logan.

Acest accident ar putea fi considerat norocos având în vedere că specia care l-a rănit pe Jared s-a dovedit a fi mai puțin otrăvitoare decât cea din cealaltă specie studiată de cercetători. "Nu am experimentat efectul veninului celei mai otrăvitoare specii și sperăm să nu o facem", a declarat Brodie pentru Live Science.

Calculele echipei de cercetare sugerează că un singur gram de venin de la specia cea mai otrăvitoare nou descoperită, Aparasphenodon brunoi, ar putea ucide peste 300.000 de șoareci sau aproximativ 80 de oameni, în timp ce un gram de venin de la Corythomantis greeningicould ar putea ucide circa 24.000 de șoareci, sau aproximativ șase oameni. Veninul viperelor braziliene Bothrops este doar pe jumătate letal comparativ cu cel al broaștei Corythomantis greeningi și de 25 de ori mai puțin periculos decât cel al speciei Aparasphenodon brunoi.

"Puterea de toxicitate a secrețiilor pielii este remarcabilă și a spune că am fost surprinși de acest lucru ar fi incomplet", a declarat Brodie. "Amfibienii au o gamă largă de toxine ale pielii care au fost bine studiate înainte, dar acest tip de mecanism — transmiterea toxinei ca venin — nu a mai fost observat până acum. Această descoperire mută cercetarea metodelor de apărare ale amfibienilor la un nou nivel".

Acești amfibieni dotați cu spini pe nas, maxilare și spatele capului au gâturi neobișnuit de flexibile pentru o broască. Când acestea sunt prinse, eliberează venin din glandele pielii în jurul țepilor și își încordează capul lovind și înțepând cu spinii obiectul care le ține ostatice. Deși Corythomantis greeningi are venin mai puțin toxic, are țepi și glande ale pielii mai mari și secretă o cantitate mai mare de venin decât Aparasphenodon brunoi. Cercetătorii analizează acum și alte specii de broaște din întreaga lume suspecte de a fi veninoase. Ei și-au detaliat cercetările în numărul din 6 august al revistei Current Biology. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

5 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI