EXCLUSIV A doua româncă programator la Facebook. Drumul de la Politehnică în echipa lui Mark Zuckerberg

EXCLUSIV A doua româncă programator la Facebook. Drumul de la Politehnică în echipa lui Mark Zuckerberg

A aterizat în California însingura zi cu ploaie pe care aprins-o în toamna lui 2011. Astrăbătut peste zece mii dekilometri din Bucureşti pânăîn San Francisco pentruprimul loc de muncă din viaţaei. O viaţă încă mică, de 23de ani, care urma să se desfăşoare,mai departe, pe un tărâmce pare de neatins pentrumulţi dintre noi.

Lavinia Petraches-a născut în Slobozia,dar lucrează deja de aproapetrei ani la Facebook – cea mai
mare reţea socială din lume –în Silicon Valley, inima inginereascăa statului americanCalifornia.

La doar 25 de ani, Laviniaeste a doua româncăinginer angajată laFacebook. Nu a fost vreun copil-minune, nici vreo olimpicărecunoscută la nivelnaţional, dar a muncit demică să ajungă în oraşulcare naşte tehnologii fărăde care viaţa în secolul XXIpare de neimaginat.

Laviniaeste, de fapt, o fată obişnuităcare demonstrează că nudoar excepţiile se pot căţărape vârfurile cele maiînalte. Fie ele şi parte dintr-olume codată, pe care puţinio înţeleg.

„Am absolvit un liceu demate-info, îmi plăcea multmatematica pe vremea aia,dar nu făceam mare performanţăla olimpiade. Eun mit cum că prin SiliconValley ajung numai olimpicisau premianţi“, povesteşteLavinia. „Majoritateaprietenilor mei au făcut Calculatoareşi, chiar dacă aurămas în România, lucreazăla firme foarte bune. Nueste o mare diferenţă, suntpână la urmă oameni la felde capabili, doar că unii auales să rămână în ţară, alţiisă plece în America“, spunecu modestie tânăra care nucrede că un job la Facebookeste dedicat doar cazurilorextraordinare.

Interviu uşor pentru un student bun

Femei într-o lume a bărbaţilor

Sunt aproximativ 50de români care lucreazăîn sediul central din MenloPark, dar doar 6 suntfemei. Prima româncă înpoziţia de inginer la Facebooka fost Delia David, iarei i-au urmat la scurt timpLavinia şi colega sa CristinaScheau.

„De când m-ammutat aici, mă duc dessă vorbesc în şcoli, să lepovestesc fetiţelor despreceea ce lucrez eu – nu lespun neapărat că avemnevoie de femei în acestdomeniu, ci o fac pentru căexistă bănuiala că părinţiinu prea le arată fetelor,în general, şi perspectivaasta, a profilului real“,povesteşte Lavinia.

Lavinia a primit oferta dela Facebook când se afla înanul IV la Facultatea de Automaticăşi Calculatoare, dela Universitatea Politehnică dinBucureşti. „Am aplicatpe site, le-a luat două lunisă mă contacteze. După douăinterviuri telefonice, dealgoritmi, m-au chemat înSan Francisco să susţin altetrei interviuri cu ei. Ladouă-trei zile am primit şioferta“, povesteşte ea.

Laviniaa avut de ales întreFacebook în Silicon Valleyşi Google în Elveţia, însă deciziaa fost una uşoară: „Experienţadin SUA părea deneegalat la momentul respectiv“.În plus, Facebook se simţeamai degrabă ca o familiemai mare.

„Pe vremea aceea,erau toţi într-o singură clădire,mi s-a părut o comunitatefoarte strânsă. La Google nuera aşa, oamenii care făceaurecrutarea erau mai reci şi nuam simţit că m-ar fi vrut pemine în mod special. Ajunsesemsă cred că mă vor doarfiindcă mă voiau şi cei de laFacebook“, îşi aminteşte Laviniaprocesul de recrutare,despre care spune că a fost facilpentru un student de nota9 sau 10 în facultate.

Parte din „sufletul Facebook-ului”

La 9.30 dimineaţa, Laviniaiese pe uşa casei sale dinSan Francisco, se urcă în autobuzulspecial pentru angajaţiidin Menlo Park. Coboarădirect în faţa sediuluiFacebook. Dar asta nu mai impresionează pe nimeniîn Silicon Valley. Este oraşulîn care toată lumea lucreazăpentru giganţii internetuluişi, implicit, ai lumii. După opt ore de muncă,pleacă înapoi spre casă,că până la urmă „munca emuncă şi atât“, chiar şi la Facebook.

După o zi de muncă, Lavinia se relaxează ca-ntre băieţi cu colegii săi de echipă FOTO: Arhiva personală

În prezent, tânăra lucreazăîn echipa de mobilpe Android pentru poze.

Am rugat-o să ne explicemai clar cu ce se ocupăîn imperiul lui Zuckerberg:„Orice experienţă pe care oare un utilizator când foloseşteaplicaţia Facebook peAndroid, intră într-o pozăsau vrea să posteze una, efăcută de echipa în care lucrezeu. Suntem şapte oamenicare fac asta, echipade poze e un fel de sufletulFacebook-ului. Eu sunt directresponsabilă de parteacu toată colecţia de fotografiide pe profilul cuiva“.

Şi-a început jobul printr-un rol pur ingineresc: lucraîn limbajul C++, stăteala calculator şi scria cod.
Acum însă lucrurile s-auschimbat. Tânăra spune că„nu este o evoluţie, ci o diversificare“.Îi place să facă analize dedate sau de experimente. „Avem mai multe metriciprin care noi măsurăm succesul,ne place să facem experimente,analizăm timpulpetrecut pe o poză, câtde mult te angajezi în conţinutulei: comentarii, like-uri,share-uri etc.“

Nu l-a cunoscut pe MarkZuckerberg, dar ştie că eleste omul decisiv, cel care-iaprobă sau respinge muncadepusă. „Mi s-a întâmplatsă fiu trimisă înapoiîmpreună cu echipa şi să nise spună că mai trebuie săgândim un pic, că nu e bineaşa, şi ne-am întors pestedouă luni cu altă idee“.

Utilizatoriireţelei sunt, în celedin urmă, cei care dicteazăschimbările şi angajaţii trebuiesă ţină cont de reacţiileşi atitudinile lor.

Mentor pentru începătorii de la Facebook

După trei ani de Facebook, românca a atins o latură pe care nu o cunoscuse în timpul facultăţii în România: mentoratul. Aici şi-a dezvoltat foarte mult abilităţile de relaţii interumane. „În Politehnică ne-au învăţat să scriem cod, să gândim analitic, să scriem algoritmi, dar nu ne-au învăţat să vorbim cu oamenii, să lucrăm în echipă, să conducem un proiect“, spune Lavinia.

„Trebuie să fii curios, să îţi antrenezi mintea cu probleme de matematică sau de informatică. Aici nu se caută angajaţi-roboţi, care să vină şi să execute, se caută simţul jucăuş, oamenii care-şi pun întrebări

Tânăra, deşi a avut rezultate foarte bune în facultate, nu a apucat să facă niciun internship în toţi cei patru ani. Cu toate astea, la 25 a ajuns să fie mentor pentru nou-veniţii de la Facebook. „Cred că în România nu e suficient de mult dezvoltat mentoratul sau nu se preţuieşte foarte mult, aici însă e foarte valoros să susţii un om sau să-l ajuţi în cariera lui“, povesteşte ea.

Şi ca orice mentor, ea poate oferi sfaturi tinerilor absolvenţi din domeniu care vor să plece direct la un job în străinătate. „Trebuie să fii curios, să îţi antrenezi mintea cu probleme de matematică sau de informatică. Aici nu se caută angajaţi-roboţi, care să vină şi să execute, se caută simţul jucăuş, oamenii care-şi pun întrebări“, aminteşte Lavinia despre stilul Facebook.

Ţine-te de facultate şi învaţă bine!

Cu toate că sistemul de învăţământ românesc este criticat deseori, Lavinia a fost mulţumită de ceea ce i-a oferit facultatea şi le recomandă studenţilor să se ţină de şcoală mai degrabă decât să se angajeze în timpul ei.

„Dacă lucrezi în timpul facultăţii există riscul de a te plafona pe ceva. Scrii cod PHP şi site-uri toată viaţă şi nu mai evoluezi. Dacă vrei să ajungi la o companie mare, intră pe infoarena.ro – un site care are probleme de algortimi – şi fă probleme! Ia 10 la examenul de Proiectarea algoritmilor, dacă eşti student la Poli, şi fă probleme!“, spune tânăra.

Deşi are multe hibe, educaţia în România rămâne încă una dintre cele mai lucrative pentru cei care vor să înveţe. „Mi se pare că s-a ajuns greşit la acest mit: că în România nu ai nevoie să înveţi, că nu se face şcoală sau că nu te învaţă ce trebuie. Poate o fi aşa în alte domenii, în cazul meu nu mi s-a părut. Într-adevăr am boscorodit multe materii, când dădeam de matematici sau de fizici, îmi venea să mă bag sub pat, dar, per total, şcoala m-a ajutat“, mărturiseşte Lavinia.

Pe lângă Politehnică, tânăra a mai avut un factor care a influenţat-o în cariera sa: părinţii. În lupta pe care a purtat-o cu ea însăşi pentru a alege între profilul uman şi real, părinţii au sfătuit-o să meargă pe mâna matematicii, la liceu.

„Când eram mică, tată mă păcălea: îmi spunea că, dacă o să înţeleg matematica, o să înţeleg absolut totul pe lumea asta. Dar nu e întocmai aşa, că am înţeles matematica şi sunt atâtea altele pe care nu le pricep“, glumeşte ea.

Facebook de viitor: la fel de necesar ca un telefon

Lavinia este un utilizator power (utilizator avansat - n.r.) – cel care ştie cam tot ce e de ştiut despre Facebook. Nu a fost o împătimită a reţelei sociale până să se angajeze, însă acum o vede ca pe un mijloc care uneşte oamenii. „Mă gândesc la evenimentele din Ucraina şi cum s-a aflat de ele în timp real. Sau la atacul terorist de la Boston, unde aveam colegi care îşi puneau imediat un status prin care îi informau pe toţi apropiaţii lor că sunt în siguranţă“.

Chiar dacă îşi petrece aproape fiecare zi în sediul Facebook, Lavinia nu crede că foloseşte reţeaua mult mai diferit decât un utilizator obişnuit. Cea mai mare reţea socială din lume are şi aspecte mai puţin plăcute, fiind cea mai uşoară cale de a te rupe de lumea reală. Îmi place să cred că lucrez pentru o companie pozitivă, care ajută oamenii şi le face viaţa mai uşoară şi mai frumoasă”, spune Lavinia.

Viitorul,în viziunea tinerei, pare promiţător: extinderea reţelei pe pieţele virgine din India şi Africa, dar şi intrarea în normalitate. „Cred că se vrea ca Facebook să devină o parte utilitară, integrată în viaţa fiecăruia – să ai nevoie de Facebook aşa cum ai nevoie să dai un telefon“.

Când cineva de aici află că eşti român, se minunează. Să fii român înseamnă automat că eşti bun la mate, eşti bun la info, eşti un inginer foarte bun.

Românii, cei mai buni ingineri din Silicon Valley

În Europa, românii au ajuns ţapi ispăşitori pentru mai toate problemele ţărilor. În SUA, situaţia este opusă. „Când cineva de aici află că eşti român, se minunează. Să fii român înseamnă automat că eşti bun la mate, eşti bun la info, eşti un inginer foarte bun. Aici nu există discriminarea faţă de români despre care am tot auzit că ar fi în Europa“, povesteşte tânăra.

Angajaţi români în Silicon Valley FOTO: Facebook

Lavinia ţinteşte să devină „product manager“, adică să conducă un proiect nou, în tot procesul său de implementare în Facebook. Nu ştie până când va rămâne în San Francisco, dar ştie că la un moment dat se va întoarce acasă, în România. „Sunt ceea ce sunt datorită celor de acasă, nu ţara, dar oamenii: colegii, părinţii, bunicii de la ţară, mătuşile apropiate, toţi oamenii ăştia te-au format. Să plec de tot ar însemna să rup prea mult din mine“.

Viaţa de dincolo de job

Deşi îi plăcea matematica,tânăra nu a abandonatniciodată partea umană. Scriefrecvent pe blogul său pe carel-a deschis odată cu mutarea înSan Francisco. Simţea nevoiade a comunica orice. De fapt,pasiunea pentru scris continuăşi la grupul din care face parte,acolo unde scrie ficţiune şiunde Lavinia devine exotică.

„Sunt singura persoană carenu e de origine americanăacolo, cred că sunt mai exoticăpentru ei şi din cauza cărţilorpe care noi suntem obişnuiţisă le citim în România. E o altăperspectivă, pe care ei nu oprea cunosc“, arată ea.

Îi place să călătorească, areuşit să ajungă în Americade Sud şi în Asia, dar mai puţinprin Europa. Atunci când seîntoarce pe bătrânul continent, vine, de obicei, acasă: „Nu concep să petrec Crăciunul departe de casă şi de părinţii mei!“.


1. În Machu Picchu, Peru;2. Într-o excursie în ParculNaţional Yosemite dinCalifornia; 3. În oraşulTeotihuacan, Mexic FOTO: Arhiva personală

Iar pe lângă toate acestea,Lavinia se îngrijeşte de grupulde români de pe Facebook. Apornit cu 5-6 şi a ajuns la peste400. „E incredibil cât de mult acrescut. L-am făcut la început,încercam să ne organizăm săieşim seara sau în weekend, şifiecare a mai adăugat pe cineva.E foarte util când ai o problemă,când vrei să trimiţi ceva acasăsau când pui o întrebare despreacte“, povesteşte ea.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

2 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

3 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...