FOTO Japonezul care a primit „Nobelul pentru arhitectură”, Premiul Pritzker 2014

FOTO Japonezul care a primit „Nobelul pentru arhitectură”, Premiul Pritzker 2014

Fundaţia Hyatt, care finanţează acest prestigios premiu, a subliniat „eleganţa şi caracterul inventiv" al creaţiilor lui Shigeru Ban, originar din Tokio şi cunoscut pentru casele pe care le-a proiectat pentru victimele dezastrelor naturale sau ale violenţelor.

Fundaţia a apreciat nu numai „eforturile sale umanitare", ci şi faptul că arhitectul „a călătorit timp de 20 de ani în zone ale catastrofelor, naturale sau umane (...), pentru a proiecta şi construi adăposturi reciclabile, cu costuri reduse, care să redea demnitatea" victimelor.
„Inovaţia nu este limitată de tipul de construcţie şi nici compasiunea nu este limitată de un buget. Shigeru a transformat lumea în care trăim într-un loc mai frumos", a declarat juriul premiului Pritzker, în valoare de 100.000 de dolari, creat în 1979 de Jay A. Pritzker.

„Este o mare onoare pentru mine şi trebuie să fiu prudent. Trebuie să ascult în continuare oamenii cu care colaborez, indiferent dacă este vorba despre comenzi private sau despre eforturile mele îndreptate spre ajutorarea victimelor dezastrelor", a spus arhitectul, care se afla la Paris când i s-a comunicat vestea decernării premiului.

Shigeru Ban, care a avut o activitate intensă în zonele devastate de tsunami-ul şi seismul din martie 2011, din nord-estul Japoniei, este de asemenea cunoscut pentru catedrala din hârtie şi carton Christchurch din Noua Zeelandă şi pentru Centrul Pompidou din Metz, în estul Franţei.

În 1995, Shigeru Ban a fondat o organizaţie non-guvernamentală, intitulată VAN (Voluntary Architects' Network), alături de care a ajuns în zonele afectate de dezastre naturale din întreaga lume: Japonia, Turcia, India, Sri Lanka, China, Haiti, Italia, Noua Zeelandă şi, cel mai recent, Filipine.

Shigeru Ban, în vârstă de 56 de ani, va primi premiul pe 13 iunie, la Amsterdam, fiind al doilea arhitect japonez recompensat cu această prestigioasă distincţie, după Toyo Ito, laureat al ediţiei din 2013.

Centrul Pompidou din Metz

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

5 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!