FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Război în bucătărie“, explozia condimentelor indiene într-un film nerecomandat pe stomacul gol

FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Război în bucătărie“, explozia condimentelor indiene într-un film nerecomandat pe stomacul gol

Pelicula „The Hundred-Foot Journey/Război în bucătărie“ este o comedi-dramă americană regizată de Lasse Hallström pe baza unui scenariu scris de Steven Knight. Producţia aparţine unor figuri cunoscute: Oprah Winfrey, Steven Spielberg. Din distribuţie fac parte Hellen Mirren (Madame Mallory), Om Puri (Papa), Manish Dayal (Hassan), Charlotte Le Bon (Marguerite), Juhi Chawla (Mama), Vincent Elbaz (Paul) şi Clément Sibony (Jean-Pierre), iar sursa de inspiraţie pentru această producţie a fost romanul omonim scris de Richard C. Morais.

Tânărul Hassan este echivalentul gastronomic al unui interpret cu ureche muzicală absolută. Emigrat cu familia sa în pitorescul sat Saint-Antonin-Noble-Val, din sudul Franţei, Hassan deschide Maison Mumbai, un minuscul restaurant în care-şi vrăjeşte clienţii cu echilibrul fenomenal al aromelor din preparatele sale. Însă Madame Mallory, autoritara proprietară a unui restaurant de lux din apropiere (Le Saule Pleureur), prezent în ghidul Michelin, pare să nu fie deloc încântată de noua afacere. Enervată la culme de concurenţa aflată la câţiva zeci de metri, Madame Mallory este gata de orice să-l scoată pe Hassan din peisajul gastronomic local, arată cinemagia.ro desfăşurarea evenimentelor.

Război în bucătărie“, nerecomandat pe stomacul gol

Filmul a fost primit cu păreri mixte, majoritatea site-urilor de specialitate oferind recenzii contradictorii. Criticul Alonso Duralde, de la „The Wrap“ a numit filmul „un amestec nedefinit de alimente pornografice şi de manipulare emoţională, însă bine filtrat de sensibilitatea lui Lasse Hallström“, în timp ce Justin Chang, de la „Variety“, a numit pelicula ca fiind „brandul cel mai liniştitor de alimente cinematografice“.

Lasse Hallström reuşeşte să ia din roman şi partea picantă, colorată, explozivă a condimentelor indiene, şi povestea dramatică a dezrădăcinării cu lupta integrării într-o comunitate rurală destul de xenofobă şi atentă la culoarea pielii

Cristina Zaharia, port.ro

FOTO cinemagia.ro

Criticul de film Kenneth Turan, scriind pentru „NPR“, evidenţiază: „Filmul este o poveste dulce şi neutră pentru adulţi. Este povestea diferitelor mâncăruri şi culturi, în care un conflict capătă o strălucire aparte. Echipele celor doi bucătari, Madame Mallory şi Papa Kadam, realizează nişte mâncăruri delicioase încât nu este recomandat să vezi filmul pe stomacul gol“, scrie acesta.

FOTO cinemagia.ro

Filmul lui Lasse Hallström se leagă de ciocnirea unor tradiţii culinare, schimbarea de generaţii şi de şansa a doua

Phillippa Hawker, smh.com.au

Integrarea într-o comunitate xenofobă prin explozia condimentelor indiene

Cristina Zaharia, de la port.ro , amintind de alte filme celebre care s-au ocupat de „bucătăreală“ („Woman on Top“, „Ca apa pentru ciocolată“, „Irezistibila“, „Just Dessert“ şi „Ratatouille“), spune despre „Război în bucătărie“ că prin practicile culinare aduce „un meniu impecabil, bucuria, pasiunea, dorinţa de a împărtăşi şi cu ceilaţi o clipă magică“. Pe lângă partea gastronomică, criticul subliniază şi o altă parte a poveştii, cea a integrării unui străin într-o nouă comunitate. „Hallström îl ecranizează pe redactorul senior de la «Forbes», Richard Morais, aflat la primul său roman. Şi reuşeşte să ia din roman şi partea picantă, colorată, explozivă a condimentelor indiene, şi povestea dramatică a dezrădăcinării cu lupta integrării într-o comunitate rurală destul de xenofobă şi atentă la culoarea pielii“, scrie aceasta care atenţionează că după vizionarea filmului o vizită la un restaurant cu specific indian este una necesară.

„Filmul lui Lasse Hallström se leagă de ciocnirea unor tradiţii culinare, schimbarea de generaţii şi de şansa a doua. Cel mai puternic punct al filmului este Hellen Mirren, o patroană înţepată, dar şi Om Puri, în calitatea sa de indian încăpăţânat. Cei doi sunt atractivi, dar nu suficienţi, pe cont propriu, pentru a salva pelicula“, este de părere şi Phillippa Hawker, de la smh.com.au.

Hellen Mirren, o patroană „înţepată“ FOTO cinemagia.ro

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia