În pofida dificultăților bugetare, Rusia alocă mai multe fonduri cinematografiei patriotice

În pofida dificultăților bugetare, Rusia alocă mai multe fonduri cinematografiei patriotice

În pofida crizei economice prin care trece Rusia, guvernul de la Moscova a anunțat miercuri sporirea subvențiilor acordate sectorului cinematografic, astfel încât acesta să poată aloca mai multe resurse producției de filme patriotice care să evoce Al Doilea Război Mondial sau istoria Crimeii, relatează AFP.

'Noi alegem temele care merită să fie încurajate mai mult', a explicat în timpul unei conferințe de presă ministrul culturii, Vladimir Medinski, care a ținut să adauge că 'este logic ca și Crimeea' să facă parte din aceste teme.

Deși statul rus se vede obligat de criza economică să reducă cheltuielile bugetare, subvențiile ce vor fi oferite anul acesta celei de-a șaptea arte vor fi superioare celor acordate anul trecut, a subliniat oficialul rus.

Concret, Fondul pentru Cinema, ce repartizează subvențiile de stat în sectorul cinematografic, va investi până la sfârșitul anului aproape 4,2 miliarde de ruble (echivalentul a 58 de milioane de euro), în timp ce Ministerul Culturii va aloca direct 2,1 miliarde de ruble (29 de milioane de euro).

În ce privește producțiile cinematografice, jumătate dintre cele 22 de lungmetraje ce vor fi subvenționate de stat sunt dedicate celui de-Al Doilea Război Mondial, iar două vor avea ca temă Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia.

Pe de altă parte, ministrul Medinski, cel care anul trecut a propus instituirea unor cote privind difuzarea de lungmetraje americane, consideră acum că o astfel de măsură ar fi 'deplasată', având în vederea criza economică actuală ce afectează și cinematografele.

Odată cu prăbușirea rublei, 'sălile de cinema rusești, care de obicei își plătesc chiria calculată în funcție de cursul dolarului, se găsesc într-o situație economică dificilă, astfel că ar fi deplasat să mai vorbim despre introducerea unor cote', a indicat el.

În perioada sovietică, statul era cel care comanda studiourilor cinematografice producția de filme. După destrămarea URSS, Rusia a încetat pentru o vreme să finanțeze cea de-a șaptea artă, considerată principala armă ideologică a regimului comunist.

Dar începând din anul 2009, Kremlinul a revenit la practica sovietică a filmelor realizate la comandă, susținând că acordă sprijin financiar pentru filmele 'umane' și 'patriotice'.

Numărul cinematografelor din Rusia este în prezent de circa 4.000, de zece ori mai puține comparativ cu Statele Unite. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”