India a lansat cu succes cinci sateliți britanici

India a lansat cu succes cinci sateliți britanici

India a plasat cu succes de orbită cinci sateliți britanici, aceasta fiind cea mai mare misiune comercială executată până în prezent de agenția spațială din această țară asiatică, anunță DPA și EFE. Racheta purtătoare — un vehicul PSLV de 44,4 metri înălțime și cu o greutate de 320 de tone — a fost lansată vineri noaptea, de pe o platformă instalată la baza aeriană Sriharikota, în sud-estul țării, după cum a informat Organizația de Cercetare Spațială din India (Indian Space Research Organization, ISRO).

'Sateliții cântăreau în total 1440 de kilograme, ceea ce a făcut ca actuala misiune să aibă cea mai mare greutate dintre lansările comerciale executate până în prezent de India,', a declarat un reprezentant al ISRO, citat de DPA.

Trei sateliți sunt de tip DMC3 și au fiecare câte 447 de kilograme, unul este model CBNT-1, de 91 de kilograme, iar altul, De-OrbitSail, este un nanosatelit de 7 kilograme.

India derulează unul dintre cele mai ambițioase programe spațiale din lume și a lansat peste 100 de misiuni. Cu un buget de 1 miliard de dolari, ISRO, la care lucrează 16.000 de oameni de știință, a lansat 41 de sateliți comerciali din 19 țări începând din 1999. În misiunea precedentă, din iunie, au fost lansați sateliți din Franța, Germania și Canada.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

4 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

5 De citit...