India a lansat cu succes cinci sateliți britanici

India a lansat cu succes cinci sateliți britanici

India a plasat cu succes de orbită cinci sateliți britanici, aceasta fiind cea mai mare misiune comercială executată până în prezent de agenția spațială din această țară asiatică, anunță DPA și EFE. Racheta purtătoare — un vehicul PSLV de 44,4 metri înălțime și cu o greutate de 320 de tone — a fost lansată vineri noaptea, de pe o platformă instalată la baza aeriană Sriharikota, în sud-estul țării, după cum a informat Organizația de Cercetare Spațială din India (Indian Space Research Organization, ISRO).

'Sateliții cântăreau în total 1440 de kilograme, ceea ce a făcut ca actuala misiune să aibă cea mai mare greutate dintre lansările comerciale executate până în prezent de India,', a declarat un reprezentant al ISRO, citat de DPA.

Trei sateliți sunt de tip DMC3 și au fiecare câte 447 de kilograme, unul este model CBNT-1, de 91 de kilograme, iar altul, De-OrbitSail, este un nanosatelit de 7 kilograme.

India derulează unul dintre cele mai ambițioase programe spațiale din lume și a lansat peste 100 de misiuni. Cu un buget de 1 miliard de dolari, ISRO, la care lucrează 16.000 de oameni de știință, a lansat 41 de sateliți comerciali din 19 țări începând din 1999. În misiunea precedentă, din iunie, au fost lansați sateliți din Franța, Germania și Canada.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Așa o fi?