Întinderea maximă a ghețarilor din Oceanul Arctic, cea mai mică de la începutul observațiilor satelitare

Întinderea maximă a ghețarilor din Oceanul Arctic, cea mai mică de la începutul observațiilor satelitare

Întinderea maximă a ghețarilor arctici a fost în această iarnă cea mai mică din 1979, când au început observațiile din satelit, a anunțat joi Centrul american pentru zăpadă și gheață (National Snow and Ice Data Center/NSIDC), preluat vineri de AFP.

Suprafața banchizei a atins cel mult 14,54 de milioane de kilometri pătrați în 25 februarie — maxim pentru acest an—, potrivit unei estimări preliminare, adică cu 1,10 milioane de kilometri pătrați sub media de 15,64 milioane de kilometri pătrați măsurată din 1981 până în 2010 și cu 130.000 de kilometri pătrați mai puțin decât minima precedentă înregistrată în 2011.

Ținând seama de variabilitatea suprafeței ghețurilor în această perioadă a anului, este posibil ca banchiza să se extindă în următoarele două-trei săptămâni, potrivit specialiștilor americani. Este însă destul de puțin probabil să se producă o acumulare de gheață suficientă pentru a depăși întinderea constată în 25 februarie, apreciază glaciologii.

În primele două săptămâni ale lunii martie, temperaturile din estul Arcticii, la circa 1.000 de metri altitudine, au fost cu câteva grade mai mari decât media, până la 8-10 grade în Marea Barents (nordul Norvegiei), subliniază NSIDC.

Organizația ecologistă World Wide Fund for Nature (WWF) apreciază că acest fenomen ar trebui să constituie 'un semnal de alarmă'. 'Schimbările climatice nu se vor limita la cercul arctic și, fără o reducere drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră, vom sfârși prin a avea o climă complet diferită, imprevizibilă și distrugătoare pentru ecosisteme și oameni', a declarat într-un comunicat Samantha Smith, responsabil al Inițiativei Climă și Energie din cadrul WWF. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?