Libertatea de acces la internet continuă să scadă în lume (raport Freedom House)

Libertatea de acces la internet continuă să scadă în lume (raport Freedom House)

Libertatea de acces la internet a scăzut pentru a cincea oară consecutiv în lume, potrivit ONG-ului Freedom House, care subliniază într-un raport publicat miercuri "regresele notabile" înregistrate în Libia, Ucraina și Franța, relatează AFP.

Aproape șase persoane din zece (58%) din lume trăiesc într-o țară unde internauți și bloggeri au fost arestați pentru postarea în mediul online a unor conținuturi referitoare la subiecte politice, sociale sau religioase, potrivit raportului anual din 2015 al Freedom House.

Libertatea de expresie pe internet a scăzut în 32 dintre cele 65 de țări studiate de ONG din iunie 2014.

"Regrese notabile au fost înregistrate în Libia, Franța și, pentru a doua oară consecutiv, în Ucraina, pe fondul conflictului teritorial și al războiului de propagandă cu Rusia", subliniază ONG-ul într-un comunicat.

"Poziția Franței a scăzut în principal din cauza politicilor problematice adoptate după atacurile teroriste de la Charlie Hebdo" în ianuarie, explică Freedom House.

ONG-ul menționează direct legea controversată privind informațiile adoptată de Franța în iunie, dând ca exemplu instalarea autorizată în rețele a unor instrumente de analiză automat a datelor, calificate drept "cutii negre" de către cei care au criticat inițiativa.

Freedom House menționează Franța și pentru "restricțiile impuse pentru conținuturile care pot fi percepute ca făcând 'apologia terorismului' și acțiunile începute împotriva unor internauți".

În ciuda regresului său, Franța se află pe locul al nouălea din cele 18 țări clasificate "libere", cu 24 de puncte față de 20 în 2014, într-o ierarhie în care zero desemnează cel mai mare grad de libertate.

Libia, clasată printre cele 28 de țări "parțial libere", a înregistrat o scădere a scorului său din iunie 2014, în principal din cauza "violenței îngrijorătoare care îi vizează pe bloggeri".

Odată cu Primăvara arabă din 2011 și marele rol jucat la momentul respectiv de rețelele sociale, majoritatea guvernelor din Maghreb și Orientul Mijlociu și-au întărit controlul asupra internetului, potrivit Freedom House.

Există o nouă tendință globală dezvăluită de Freedom House în 2015: "guvernele fac tot mai multă presiune asupra particularilor și a sectorului privat", prin intermediul unor grupuri ca Alphabet (ex-Google), Facebook sau Twitter, să retragă ei conținuturile direct pentru ca acestea să nu fie cenzurate.

China are cel mai scăzut scor de pe listă (88), ajungând la coada clasamentului celor 19 țări "care nu sunt libere", în spatele Siriei și Iranului, aflate la egalitate cu 87 de puncte.

Cea mai bună poziție o are Islanda, cu 6 puncte, urmată de Estonia, Canada, Germania, Australia, SUA, Japonia și Italia. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

4 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina