Micile erupții vulcanice ar încetini încălzirea climei (studiu)

Micile erupții vulcanice ar încetini încălzirea climei (studiu)

Micile erupții vulcanice ar putea arunca în atmosfera terestră înaltă mai multe gaze decât s-a apreciat până acum, contribuind astfel la încetinirea încălzirii climatice, arată un studiu american citat miercuri de AFP.

Studiul indică faptul că erupții ca cea a vulcanului Saricev din arhipelagul rus Kurile, produse între 2000 și 2013, au dus la mărirea de peste două ori a reflecției radiațiilor solare față de estimările anterioare. Cercetarea, publicată în Geophysical Research Letters, a avut la bază măsurători ale aerului, efectuate de la sol și cu ajutorul sateliților.

Oamenii de știință știu de multă vreme că erupțiile vulcanice pot răci atmosfera prin emisii de anhidridă sulfuroasă, însă credeau că numai vulcanii mari pot produce cantități suficiente pentru a coborî temperatura la sol. Ei menționează erupția vulcanului de pe muntele Pinatubo (Filipine) din 1991, care a aruncat în atmosferă 20 de milioane de tone de sulf.

Acidul sulfuric, format la contactul anhidridei sulfuroase cu oxigenul din atmosfera înaltă, poate persista câteva luni, reflectând o parte din razele Soarelui, care nu ajung astfel pe Pământ, temperatura la suprafața lui scăzând.

Cercetătorii au calculat că energia solară reflectată în spațiu de particule de acid sulfuric rezultat din gazul sulfuros emis de vulcanii mici ar fi putut scădea temperaturile de pe glob cu 0,05 — 0,12 grade din anul 2000. Noile date ar putea explica parțial încetinirea încălzirii globale în ultimii 15 ani, perioadă considerată de autorii studiului un 'hiatus în încălzirea climatică'. Cel mai călduros an de la începutul erei industriale a fost 1998 și se pare că de atunci creșterea puternică a temperaturilor terestre, observată de-a lungul secolului al XX-lea, a încetinit. Specialiștii au emis mai multe ipoteze care să explice fenomenul, printre care slăbirea activităților solare sau absorbția căldurii aerului de către oceane.

Proiecțiile realizate în modelele climatice nu iau adesea în considerare efectele erupțiilor vulcanice, pentru că ele nu pot fi prevăzute pe termen lung, arată Alan Robock, climatolog la Universitatea Rutgers (New Jersey, nord-estul Statelor Unite), care nu a participat la studiu.

'Potrivit modelelor, previziunile în privința temperaturii planetei continuă să indice creșteri după anul 2000, dar în realitate încălzirea a încetinit de atunci', a spus David Ridley, expert în atmosferă la MIT (Massachusetts Institute of Technology), autorul principal al studiului menționat de AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina