Mircea Cărtărescu: ”Literatura mi-a dat sensul vieţii”

Mircea Cărtărescu: ”Literatura mi-a dat sensul vieţii”

În Cetatea Alba Iulia are loc în acest weekend un amplu festival cultural, cu dezbateri, confetinţe, lecturi publice, concerte, expoziţii sau ateliere pentru copii. Totul e organizat de revista ”Dilema veche” şi, după cum spunea redactorul-şef Mircea Vasilescu la deschiderea manifestării, programul festivalului, aşa divers cum e, reprezintă o extensie în lumea reală a revistei. Spre exemplu, în prima seară, publicul s-a delectat cu o conferinţă a lui Mircea Cărtărescu despre ”Edificiul literaturii”, un spectacol de teatru cu muzică interpretată live şi pantomimă intitulat ”Act Orchestra” şi un concert Zdob şi Zdub – la toate acestea adăugându-se o defilare a trupei scoţiene de cimpoaie Scottish Pipes Band, o altă defilare-reconstituire istorică a Legiunii a VIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului şi un ceremonial al schimbului de gardă a Cetăţii Alba Iulia.

”«Dilema veche» a devenit un cetăţean al Cetăţii Alba Iulia pentru trei zile”, a spus Mircea Vasilescu, redactorul-şef al revistei.

”Şi eu sunt un dilematic”

Înainte de a intra în tema conferinţei lui din deschiderea festivalului, Mircea Cărtărescu şi-a exprimat încântarea despre cum a fost restaurată Cetatea Alba Iulia: ”Puţine oraşe din Europa - şi am vizitat destule – se pot mândri cu o asemenea mândreţe de cetate.”, a spus scriitorul.

Mircea Vasilescu, redactorul-şef al ”Dilemei vechi”, şi scriitorul Mircea Cărtărescu

De asemenea, Cărtărescu şi-a declarat admiraţia pentru revista ”Dilema veche” şi pentru spiritul ei: ”Şi eu sunt un dilematic şi am marele regret că nu am făcut parte din echipa revistei. Dar eu nu sunt un om de redacţie...”, a adăugat autorul ”Orbitorului”.

În conferinţa propriu-zisă despre ”Edificiul literaturii”, Mircea Cărtărescu a pornit de la o propoziţie scrisă de Franz Kafka într-o scrisoare către iubita sa Felice Bauer: ”În definitiv, eu nu sunt decât literatură” – scria Kafka. Cărtărescu a mărturisit că a fost bulversat când a citit această propoziţie, în adolescenţă, şi că de atunci s-a întrebat ce poate însemna acest lucru. Răspunsul l-a găst mult mai târziu, pe când scria al doilea volum din ”Orbitor”. Atunci, a avut revelaţia că ”acest lucru nu se poate înţelege, se poate doar trăi”. ”Literatura e un fel de-a vedea lumea. Literatura mi-a dăruit mai multă bucurie, mai multă satisfacţie decât orice altceva. Literatura mi-a dat sensul vieţii.”, a spus Mircea Cărtărescu.

Apoi, a descris ”Edificiul literaturii”: o bază, ca un dâmb, formată din literatura populară, un parter în care literatura este meserie, meşteşug, un etaj în care ea devine artă, un altul în care e transformată în religie, iar întreaga construcţie are în vârf statuia lui Franz Kafka, scriitorul pur care nu se considera scriitor, ci pur şi simplu literatură.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”