NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Ochi robotici pentru reparația sateliților aflați pe orbită

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Ochi robotici pentru reparația sateliților aflați pe orbită

NASA dezvoltă și experimentează cu o serie de noi tehnologii pentru repararea sateliților aflați pe orbita circumterestră. Sonde spațiale robotice, controlate de tehnicieni de la sol, vor desfășura operațiunile de întreținere și de reparare a sateliților pe orbită, conform NASA. În viitor nu vor mai exista misiuni cu echipaje umane în care astronauții vor trebui să iasă pe orbită în mod autonom pentru a repara importante dispozitive științifice, așa cum a fost cazul Telescopului Hubble.

Această fotografie prezintă în detaliu un astfel de instrument ce va fi folosit în viitorul apropiat pentru repararea sateliților: VIPIR, acronimul de la Visual Inspection Poseable Invertebrate Robot (VIPIR), un fel de endoscop articulat robotizat ce este echipat cu o cameră mobilă cu funcție de zoom și care va servi practic drept "ochii din cer" ai tehnicienilor NASA. Cu ajutorul acestui echipament vor putea fi identificate posibile defecțiuni dar și stricăciunile produse, spre exemplu, după impactul satelitului cu micrometeoriți. În plus, această mașinărie va putea desfășura și operațiuni telecomandate de reparație a sateliților de pe orbită.

Sistemul VIPIR va fi folosit în cadrul Robotic Refueling Mission (RRM), aparținând NASA, misiune aflată în prezent în cea de-a doua fază demonstrativă, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Misiunea RRM folosește și robotul canadian Dextre pentru a demonstra și modul în care sateliții pot fi reparați dar și realimentați pe orbită. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sunt acri strugurii / Andra a plecat de la „Vocea României” după numai un sezon: „Mi s-a cerut să fiu rea”

2 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!

3 Faza anului în București: Milionar cu Ferrari de 450k luând curent de la un Uber

4 Doi foști tablagii, sinecuriști PSD, eliminați de la vârful Romarm

5 Fabrica de javre a României / Azi Valentin Stan, antivaccinist