NASA a prezentat o nouă fotografie a lui Dione, unul dintre sateliții lui Saturn

NASA a prezentat o nouă fotografie a lui Dione, unul dintre sateliții lui Saturn

NASA a prezentat o nouă fotografie a lui Dione, unul dintre sateliții planetei Saturn, realizată de sonda Cassini cu ocazia unui survol al acestui corp ceresc produs la 16 iunie, de la distanța de aproximativ 510 kilometri, conform Fox News. După ce a survolat de patru ori această lună, sonda Cassini se va apropia pentru ultima oară de Dione la 17 august, când va trece la aproximativ 470 de kilometri de satelit. În decembrie 2011 Cassini a trecut la cea mai mică distanță de Dione, sonda apropiindu-se până la 95 de kilometri de suprafața acestui satelit.

Planeta Saturn are peste 150 de sateliți naturali, dintre care 53 au primit denumiri și sunt suficient de mari pentru a fi clasificați drept luni. Dione este una dintre lunile mici ale giganticei planete gazoase. Cu un diametru de 1.123 de kilometri, Dione are nevoie de 2,7 zile pentru a încheia o orbită completă în jurul planetei Saturn.

Suprafața acestui satelit este puternic marcată de cratere de impact.

Misiunea Cassini-Huygens este un proiect comun la care participă NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Italiană. Această misiune a început în 1997. Cassini a transportat o mică sondă de asolizare, Huygens, care în 2005 a asolizat pe Titan, cel mai mare dintre sateliții lui Saturn. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...