Nebuloasa Voal, rezultată după explozia unei supernove masive, observată de telescopul Hubble

Nebuloasa Voal, rezultată după explozia unei supernove masive, observată de telescopul Hubble

Rezultatul exploziei unei stele de 20 de ori mai mare decât Soarele, care s-a aflat în stadiul de supernovă în urmă cu aproximativ 8.000 de ani și a generat o nebuloasă cu diametrul de 110 ani lumină, au fost observate cu ajutorul telescopului Hubble, conform unui material publicat de cotidianul britanic The Independent.

NASA a publicat fotografiile acestei nebuloase, Veil Nebula (Nebuloasa Voal), aflată la marginea unei gargantuelice bule de gaz aruncată în spațiu de o stea masivă muribundă, înainte de a exploda în stadiul de supernovă. Un caleidoscop de culori cu diametrul de 110 ani lumină, această nebuloasă este formată de suflul exploziei stelare care s-a lovit de un "zid" de gaz interstelar rece și dens, cu viteza de milioane de kilometri pe oră, emițând lumină.

NASA a publicat și o simulare 3D care permite "survolarea" acestui nor de gaz.

Regiunile cele mai strălucitoare ale acestei nebuloase sunt cele unde suflul exploziei stelare s-a lovit de aglomerări de gaze cosmice. Zonele care strălucesc în culoarea roșie sunt bogate în hidrogen, cele verzi în sulf iar cele albastre în oxigen.

Nebuloasa Voal se află la distanța de 2.100 de ani lumină de Pământ, în constelația Cygnus (Lebăda).

Supernova care a provocat apariția acestei nebuloase ar fi putut fi văzută de strămoșii noștri foarte îndepărtați, de acum 8.000 de ani, drept cea mai strălucitoare "nouă" stea de pe cerul emisferei nordice.

Astronomii compară noile imagini ale nebuloasei cu cele obținute de Hubble în 1997 pentru a determina modul în care această nebuloasă s-a extins în ultimii 18 ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…