Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Nebuloasa Voal, rezultată după explozia unei supernove masive, observată de telescopul Hubble

Rezultatul exploziei unei stele de 20 de ori mai mare decât Soarele, care s-a aflat în stadiul de supernovă în urmă cu aproximativ 8.000 de ani și a generat o nebuloasă cu diametrul de 110 ani lumină, au fost observate cu ajutorul telescopului Hubble, conform unui material publicat de cotidianul britanic The Independent.

NASA a publicat fotografiile acestei nebuloase, Veil Nebula (Nebuloasa Voal), aflată la marginea unei gargantuelice bule de gaz aruncată în spațiu de o stea masivă muribundă, înainte de a exploda în stadiul de supernovă. Un caleidoscop de culori cu diametrul de 110 ani lumină, această nebuloasă este formată de suflul exploziei stelare care s-a lovit de un "zid" de gaz interstelar rece și dens, cu viteza de milioane de kilometri pe oră, emițând lumină.

NASA a publicat și o simulare 3D care permite "survolarea" acestui nor de gaz.

Regiunile cele mai strălucitoare ale acestei nebuloase sunt cele unde suflul exploziei stelare s-a lovit de aglomerări de gaze cosmice. Zonele care strălucesc în culoarea roșie sunt bogate în hidrogen, cele verzi în sulf iar cele albastre în oxigen.

Nebuloasa Voal se află la distanța de 2.100 de ani lumină de Pământ, în constelația Cygnus (Lebăda).

Supernova care a provocat apariția acestei nebuloase ar fi putut fi văzută de strămoșii noștri foarte îndepărtați, de acum 8.000 de ani, drept cea mai strălucitoare "nouă" stea de pe cerul emisferei nordice.

Astronomii compară noile imagini ale nebuloasei cu cele obținute de Hubble în 1997 pentru a determina modul în care această nebuloasă s-a extins în ultimii 18 ani.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD scade în continuare în sondaje! Însă încep surprizele!

2 HOPA! Codrinel s-a cam căcat pe el! „Să ne ia dracu pe toți”

3 RoMAFIA Discuție despre o ȘPAGĂ de 500.000 de euro în biroul lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor

4 ALERTĂ Bătăușii belgianului care promovează România de 23 de ani au fost ARESTAȚI! Amănunte ȘOCANTE

5 ALERTĂ Un nou TUN marca PSD? Avertismentul lui Rareș Bogdan

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing