O mașină Enigma s-a vândut la licitație la Londra pentru suma de 231.187 de dolari

O mașină Enigma s-a vândut la licitație la Londra pentru suma de 231.187 de dolari

O mașină Enigma folosită de naziști în cel de-al Doilea Război Mondial pentru criptarea mesajelor a fost vândută marți la licitație, de casa Sotheby's din Londra, pentru 149.000 de lire (231.187 dolari), sumă de peste două ori mai mare decât prețul maxim estimat, relatează EFE.

Mașina, extrem de bine conservată și care provenea de la un muzeu european, a depășit orice așteptare, fiind vândută cu mult peste valoarea maximă estimată de 70.000 de lire (108.611 dolari).

Potrivit Sotheby's, exemplarul a fost folosit de armata germană în cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945) pentru codificarea comunicațiilor și evitarea spionajului.

Mașina vândută la licitație a fost, ca și altele de același tip, o piesă-cheie pentru strategia nazistă, până ce aliații au reușit să decripteze mesaje cifrate.

Recentul film 'The Imitation Game' relatează eforturile pe care matematicianul britanic Alan Turing și colegii săi le-au făcut pentru a descifra mesaje naziste.

Piesa vândută marți la licitație, cu suport de lemn și clape din metal, datează din 1943 și aparținea unui muzeu european al cărui nume nu a fost menționat.

Majoritatea mașinilor de acest tip au fost distruse de forțele germane, fapt pentru care este mai puțin obișnuită prezența lor pe piață, potrivit aceleiași surse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…