O mașină Enigma s-a vândut la licitație la Londra pentru suma de 231.187 de dolari

O mașină Enigma s-a vândut la licitație la Londra pentru suma de 231.187 de dolari

O mașină Enigma folosită de naziști în cel de-al Doilea Război Mondial pentru criptarea mesajelor a fost vândută marți la licitație, de casa Sotheby's din Londra, pentru 149.000 de lire (231.187 dolari), sumă de peste două ori mai mare decât prețul maxim estimat, relatează EFE.

Mașina, extrem de bine conservată și care provenea de la un muzeu european, a depășit orice așteptare, fiind vândută cu mult peste valoarea maximă estimată de 70.000 de lire (108.611 dolari).

Potrivit Sotheby's, exemplarul a fost folosit de armata germană în cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945) pentru codificarea comunicațiilor și evitarea spionajului.

Mașina vândută la licitație a fost, ca și altele de același tip, o piesă-cheie pentru strategia nazistă, până ce aliații au reușit să decripteze mesaje cifrate.

Recentul film 'The Imitation Game' relatează eforturile pe care matematicianul britanic Alan Turing și colegii săi le-au făcut pentru a descifra mesaje naziste.

Piesa vândută marți la licitație, cu suport de lemn și clape din metal, datează din 1943 și aparținea unui muzeu european al cărui nume nu a fost menționat.

Majoritatea mașinilor de acest tip au fost distruse de forțele germane, fapt pentru care este mai puțin obișnuită prezența lor pe piață, potrivit aceleiași surse. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Un misterios monolit din metal, similar cu cel găsit recent în SUA, a apărut lângă o cetate dacică din …

2 SCANDAL la Realitatea Plus! Boul PSD din imagine, trimis de moderatoare să vorbească la veceul din curte după …

3 Pensia specială încasată de nevasta lui Iordache, dublată de la 2500 la 5200 € / lună în guvernarea PSD

4 Un text despre femei care merită citit...

5 600.000 de euro ţinuţi acasă şi la un prieten / Averea secretă a comisarului-şef acuzat că vindea permise de con…