O statuetă din bronz a lui Buddha ascunde în interior scheletul unui călugăr buddhist

O statuetă din bronz a lui Buddha ascunde în interior scheletul unui călugăr buddhist

O statuetă din bronz a lui Buddha, expusă la numeroase muzee din Europa, ascunde în interiorul său scheletul unui călugăr buddhist, scrie Washington Post în ediția online.

Statueta a fost expusă până în septembrie anul trecut la muzeul din Drents (Olanda), prilej pentru cercetătorii de la Centrul Medical Meander din localitate de a o scana cu raze X. S-a descoperit că în interiorul statuetei se află scheletul unui călugăr budist, despre care reprezentanții muzeului olandez au estimat că ar fi trăit în jurul anului 1100 d.Hr.

Cercetătorii și medicii au introdus apoi un endoscop în interiorul statuetei pentru a cerceta cavitatea abdominală și au descoperit că în locul organelor interne se aflau bucăți de hârtie pe care erau imprimate vechi caractere chinezești, nefiind încă descifrat ce scrie pe bucățile de hârtie.

Oamenii de știință au avansat ipoteza că ar putea fi vorba despre un experiment de 'automumificare', scriu Washington Post și discoverymagazine.com.

Statutele reprezentându-l pe Buddha cu călugări mumificați în interior sunt foarte rare și este prima dată când o astfel de statuetă se află în afara granițelor Chinei, scrie discoverymagazine.com.

În prezent statueta se află expusă la muzeul de istorie naturală din Budapesta, până în luna mai a acestui an, după care va fi expusă la un muzeu din Luxembourg. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani