Premierul luxemburghez s-a căsătorit cu partenerul său de viață, unul dintre invitați fiind premierul belgian

Premierul luxemburghez s-a căsătorit cu partenerul său de viață, unul dintre invitați fiind premierul belgian

Premierul liberal luxemburghez Xavier Bettel s-a căsătorit vineri cu partenerul său belgian, Gauthier Destenay, devenind astfel primul lider din Uniunea Europeană care se căsătorește cu un partener de același sex, transmite AFP.

Căsătoria a fost oficiată la primăria orașului Luxemburg de Lydie Polfer, primarul capitalei marelui Ducat. Xavier Bettel și Gauthier Destenay, ambii în costume de culoare închisă, au venit de mână la ceremonie. În fața primăriei se adunaseră circa 200 de persoane, care i-au aplaudat la venire. Mirii au revenit după ceremonie pentru a-i saluta și tradiționalul orez a fost aruncat în aer în cinstea lor.

Primul ministru belgian Charles Michel (39 de ani) s-a numărat printre invitați. 'Am venit la căsătoria unui prieten. Pentru el este un moment foarte important și trebuia să fiu prezent', a afirmat șeful executivului de la Bruxelles. 'Luxemburgul oferă imaginea unei țări avansate în privința problemelor societății. Este un mesaj transmis într-un moment în care homofobia este pe cale să escaladeze în Europa', a adăugat Charles Michel.

După ceremonie, mirii au mers la Cercle Cite, clădire municipală din centrul Luxemburgului, pentru un cocktail. Festivitățile vor continua sâmbătă într-un restaurant din Gaichel, localitate aflată la granița cu Belgia. Xavier Bettel a renunțat la călătoria de nuntă din cauza unei 'agende politice încărcate'. El urmează să meargă săptămâna viitoare la Forumul economic de la Astana (Kazahstan) și să se pregătească pentru președinția UE, care va fi asigurată de Luxemburg de la 1 iulie, la câteva zile după un important summit european consacrat imigrației.

Premierul luxemburghez de 42 de ani și-a anunțat în august 2014 intenția de a se căsători cu Gauthier Destenay, arhitect belgian cu care avea un contract de uniune civilă din 2010. 'M-a cerut și am spus +da+', a declarat el atunci în Los Angeles Times. Cu două luni în urmă fusese adoptată, cu mare majoritate, legea care permite cuplurilor de același sex din Luxemburg căsătoria și adopția. Legea a intrat în vigoare la începutul acestui an.

Cei doi nu și-au dorit publicitate, însă căsătoria lui Bettel este considerată 'un mesaj frumos, un semn' al evoluției societății luxemburgheze, țară catolică, a afirmat Bernard Baumgarten, director al Centrului de creație coregrafică din Luxemburg, la televiziunea publică belgiană, RTBF.

Instalat la conducerea executivului luxemburghez la sfârșitul anului 2013, după o perioadă de 18 ani în care premier a fost creștin-democratul Jean-Claude Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene, Xavier Bettel a inițiat mai multe măsuri de modernizare a țării. Xavier Bettel nu și-a ascuns niciodată homosexualitatea. 'Aș fi putut să o ascund sau să o reprim și să fiu nefericit toată viața. Aș fi putut avea o relație cu cineva de sex opus și relații homosexuale pe ascuns. Dar mi-am spus: Dacă vrei să faci politică și să fii cinstit în acest domeniu, trebuie să fii cinstit cu tine însuți și, prin urmare, să te accepți așa cum ești', a declarat el la RTBF.

Xavier Bettel nu este primul șef de guvern din Europa care se căsătorește cu o persoană de același sex. Premierul islandez, Johanna Sigurdardottir, la putere din 2009, s-a căsătorit cu partenera ei în 2009. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesant /

2 VIDEO Se temeau că va fi raportată pentru „nuditate” sau „pornografie”, dar n-a fost așa...

3 Curtea de Apel Braşov încalcă omerta și aplică decizia Curţii de Justiţie a UE privind prescripţia şi condamnă un inculpat judecat pentru fapte comise…

4 VIDEO „Are tot cartierul pe ea!” / Anamaria Prodan, umilită de Iulia Albu!

5 „Are 10 clase terminate și câștigă 8.000 într-o lună proastă” / „Ce rost mai au toate facultățile?”