Racheta Falcon 9 a explodat la lansare după ce a cedat sistemul de fixare a unui recipient cu heliu din rezervor

Racheta Falcon 9 a explodat la lansare după ce a cedat sistemul de fixare a unui recipient cu heliu din rezervor

O bară din oțel care făcea parte din sistemul de fixare a unui recipient cu heliu din cadrul rezervorului rachetei Falcon 9, aparținând companiei SpaceX, a cedat la lansarea din Florida, din urmă cu o lună, declanșând explozia care a dus la pierderea capsulei cargou Dragon care urma să reaprovizioneze Stația Spațială Internațională, conform fondatorului și directorului executiv al SpaceX, Elon Musk, informează Reuters.

Accidentul produs la 28 iunie a fost al treilea dintr-un șir de accidente care au afectat programul de reaprovizionare a ISS. În luna octombrie explozia la lansare a unei rachete portante Orbital ATK a dus la pierderea unei capsule cargou Cygnus, iar o capsulă rusă Progress nu a reușit să se plaseze pe orbită în luna aprilie a acestui an.

Aceasta a fost cea de-a 19-a lansare a unei rachete Falcon 9, cu o înălțime de 63 de metri, începând din 2010, și respectiv a șaptea misiune de reaprovizionare a ISS desfășurată de compania SpaceX, în cadrul unui contract cu NASA. Acest contract prevede realizarea a 15 misiuni de reaprovizionare a avanpostului orbital și are o valoare de peste 2 miliarde de dolari. Capsula Dragon pierdută în acest accident avea la bord 2,477 kg de alimente, haine, echipamente și reactivi pentru experimentele științifice desfășurate în laboratoarele ISS

Conform lui Elon Musk, lansările de rachete Falcon vor fi reluate cel mai devreme începând din luna septembrie.

Bara din oțel care a cedat făcea parte din sistemul de fixare a unui recipient cu heliu folosit pentru a ține sub presiune rezervorul de oxigen lichid al treptei superioare a rachetei. Conform lui Musk, această bară din oțel, provenită de la un furnizor pe care nu a dorit să-l dezvăluie, ar fi trebuit să reziste la forțe de rupere de 4.536 kg, dar a cedat încă de la 907 kg.

'Se pare că principala bară din oțel care fixa unul dintre recipientele cu heliu a cedat. Prin urmare acest recipient a fost proiectat până la vârful rezervorului rachetei cu mare viteză. A cedat la o forță de cinci ori mai mică decât cea la care era proiectat să reziste, ceea ce este incredibil", a explicat Elon Musk.

În urma acestui accident SpaceX va achiziționa barele pentru acest sistem de fixare de la alți producători și fiecare astfel de sistem va fi testat înainte de instalarea sa în rezervorul rachetei.

SpaceX a lansat cu succes rachete Falcon 9 de 18 ori începând cu anul 2010 și până la accidentul produs la 28 iunie. În cursul acestor lansări mii de astfel de bare de metal din sistemele de fixare au rezistat fără probleme.

În afara problemei descoperite la acest sistem de fixare, SpaceX caută și alte posibile probleme care ar fi putut să provoace sau să contribuie la producerea acestui accident, dar și orice altă potențială problemă care ar putea afecta lansările viitoare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…

5 „Începutul sfârșitului” / Fostul colonel FSB Igor Ghirkin, previziuni sumbre pentru trupele rusești de pe front