RECORD MONDIAL: Unul dintre cele mai celebre timbre din lume, vândut la licitaţie cu 9,5 milioane de dolari -

RECORD MONDIAL: Unul dintre cele mai celebre timbre din lume, vândut la licitaţie cu 9,5 milioane de dolari -

Unul dintre cele mai celebre timbre din lume, One-Cent Magenta, emis în fosta colonie britanică Guyana în secolul al XIX-lea, a fost vândut cu 9,5 milioane de dolari la o licitaţie organizată marţi seară la New York de casa Sotheby's, stabilind un nou record mondial de preţ pentru un timbru.

Acest exemplar unic, supranumit uneori "Mona Lisa timbrelor", era estimat între 10 milioane de dolari şi 20 milioane de dolari, informează AFP, citată de Mediafax.

Licitaţia a început cu suma de 4,5 milioane de dolari, iar timbrul Once-Cent Magenta a fost adjudecat după doar două minute, cu suma de 7,9 milioane de dolari, căreia i se adaugă taxele aferente, care nu sunt niciodată incluse în preţul estimativ.

Precedentul record data din 1996, când un timbru de provenienţă suedeză, "The Skilling", emis în 1855, a fost vândut cu 2,2 milioane de dolari de casa de licitaţii Sotheby's.

One-Cent Magenta este un timbru de 1 cent emis în Guyana britanică în anul 1856, care se mai găseşte în prezent doar într-un singur exemplar.

Timbrul a stabilit un record de preţ în fiecare dintre cele trei dăţi când a fost scos la licitaţie, au spus specialiştii casei Sotheby's.

Raritatea şi parcursul său "rocambolesc" fac din el un "obiect magic", mai spune casa de licitaţii.

La mijlocul secolului al 19-lea, serviciile poştale din Guyana, teritoriu din America de Sud care aparţinea în epocă Coroanei britanice, au apelat la tipografia ziarului local Royal Gazette pentru a imprima un timbru. Din respectiva emisiune de timbre a mai rămas în prezent acest exemplar scos la licitaţie.

De culoare roşu-violet, timbrul este octogonal şi are imprimat desenul unui vapor, precum şi deviza coloniei, "Damus Petimus Que Vicissim".

Timbrul One-Cent Magenta a fost "redescoperit" pentru prima oară în 1873, de un tânăr scoţian de 12 ani din Demerara, un sat din Guyana, în documentele aparţinând familiei sale.

După ce a fost vândut pentru un pumn de şilingi de acest elev, timbrul a ajuns în Marea Britanie, în anul 1878. Ulterior a fost cumpărat de contele francez Philippe la Renotière von Ferrary, apoi împrumutat unui muzeu din Berlin.

La sfârşitul Primului Război Mondial, Franţa a recuperat acest timbru ca parte din daunele plătite de germani şi l-a cedat, în 1922, lui Arthur Hind, un magnat newyorkez al textilelor, în urma unei licitaţii.

Timbrul One-Cent Magenta a fost apoi vândut de două ori, fiind cumpărat, în 1980, pentru 935.000 de dolari, de John E. du Pont, un milionar american condamnat pentru crimă.

De altfel, timbrul este scos la licitaţie de administratorii averii milionarului, decedat în 2010.

Înainte de licitaţie, timbrul One-Cent Magenta, care nu a mai fost expus în public din 1986, a fost prezentat la Londra, Hong Kong şi New York.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lucrurile se complică / Cercetători ai laboratorului din Wuhan recunosc că au fost mușcați în timp ce colectau p…

2 VIDEO Interlopul Alyn Spaniolu Legenda Vie, prins ca prostul în timpul unui live, deși era dat în urmărire

3 Ăsta ajunge la behaura înaintea lui Iliescu / Dezvăluiri despre dovezile DNA în mega-dosarul în care Tăriceanu e…

4 În PNL se aude brișca pe curea / Culisele jocurilor de putere din interiorul principalului partid din coaliția d…

5 Olivia Steer / Bill Gates ne-a infectat cu COVID să câștige bani din vaccin. Are controlul lumii