Recunoașterea degetelor de la picioare cu ochii închiși nu este atât de simplă cum pare (test științific)

Recunoașterea degetelor de la picioare cu ochii închiși nu este atât de simplă cum pare (test științific)

Recunoașterea degetelor de la picioare nu este deloc atât de simplă cum pare, după cum a demonstrat un test științific relatat în numărul din septembrie al revistei Perception. Oamenii nu apelează la motricitatea fină a degetelor de la picioare, așa cum fac în cazul celor de la mâini, scrie lesnewseco.fr. Trei cercetători de la Universitatea din Oxford au cerut unui număr de 20 de tineri adulți — 13 bărbați și șapte femei—, cu vârste între 22 și 34 de ani, să își identifice degetul de la picior care le era atins când aveau ochii închiși. Uimitor a fost faptul că numai degetele mare și mic, identificate în proporție de 94%, nu au pus probleme.

Al doilea, al treilea și al patrulea deget erau recunoscute doar în proporție de 57%, 60% și 79%. Rezultatele au fost și mai slabe când au fost atinse degetele de la piciorul stâng al unui dreptaci și invers.

Potrivit cercetătorilor, această agnozie sau incapacitate a creierului de a recunoaște propriii stimuli s-ar explica prin faptul că degetele de la picioare sunt mai puțin folosite decât cele de la mâini, oamenii nefăcând apel niciodată la motricitatea lor fină.

Ca rezultat, creierul percepe degetele de la picioare mai degrabă în bloc decât separat.

Conform doctorului Nela Cicmil de la departamentul de fiziologie, anatomie și genetică al universității britanice menționate, acest studiu demonstrează că sistemul nervos își poate modifica organizarea în funcție de lucrurile învățate și experiență, contribuind la o mai bună înțelegere a mecanismelor cerebrale care duc la erori simple ale reprezentărilor corpului.

Agnozia (tulburare nervoasă care constă în incapacitatea de a recunoaște cele văzute, auzite, pipăite etc.) se manifestă în mai multe boli neurologice și psihiatrice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...