Sabin Păutza, unul dintre cei mai importanţi muzicieni români din lume, în concert la Bucureşti

Compozitorul şi dirijorul Sabin Păutza, unul dintre cei mai importanţi muzicieni români la nivel internaţional, va fi invitatul special al concertului Orchestrei de Cameră Radio, care se va desfăşura pe 21 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti.

Compozitor, dirijor, profesor, manager, acestea sunt cele patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului Sabin Pautza, stabilit în 1984 în SUA, unde a desfăşurat o activitate la cel mai înalt nivel artistic.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Sabin Păutza a fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey - Plainfield Symphony, fiind dirijor emerit pe viaţă al ansamblului.

Sabin Păutza a dirijat în Europa, America şi Australia, pe scene celebre precum Carnegie Hall - New York, Santa Cecilia - Roma, Frédéric Chopin - Varşovia şi Philharmonic Hall - Sydney.

Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor - în program figurând şi lucrarea sa "Haiku".

Numeroase distincţii în ţară şi în străinătate stau dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City - Utah (1985), premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994). Compania Swift Music Group din Statele Unite i-a editat pe CD seria Opera Omnia, până la această dată fiind lansate primele zece CD-uri.

În evenimentul de la Sala Radio, derulat sub bagheta lui Sabin Păutza, publicul va avea ocazia să asculte o lucrare semnată de artistul român şi două partituri aparţinând lui Ludwig van Beethoven, respectiv lui Franz Peter Schubert.

Despre lucrarea sa, "Mozart Fantasie", compusă cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor (în 2006), Sabin Păutza spune: "Am folosit aici câteva dintre cele mai cunoscute melodii ale sale aparţinând unor lucrări ca «Mica Serenadă» sau ale unor arii celebre din operele sale. Mi-am imaginat un fel de joc muzical în care aceste melodii atât de cunoscute sunt implicate într-un scenariu în care ele însele devin nişte personaje pitoreşti într-o operă imaginară. (...) Mi s-a oferit aici ocazia de a exploata valenţele inepuizabile ale melodiilor mozartiene în a fi răstălmăcite, ironizate, modificate în toate felurile, într-un dialog în care se remarcă odată mai mult geniul maestrului de la Salzburg".

În programul serii publicul va asculta, de asemenea, "Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră", semnat de Beethoven, cu participarea pianistului Lucian Velciu, care a susţinut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzică Luxemburg, Sala Studio a Ateneului Român Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu din Capitală, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, Sala Radio ş.a. Concertul se va încheia cu "Simfonia nr. 2", creaţie a lui Schubert, compusă la vârsta de doar 17 ani şi inspirată de o lucrare a lui Beethoven.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live, pe internet, pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio. Biletele pot fi achiziţionate la preţuri care variază între 30 de lei (categoria I) şi 3 lei (reducere 90%).

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

4 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing