Sărbătoare în lumea astronomică: Descoperirea celei mai luminoase galaxii din Univers, CR 7

O echipă internațională de astronomi a descoperit galaxia cea mai luminoasă și mai strălucitoare din Univers, numită prescurtat CR7, care are inclusiv indicii ale primelor stele formate după Big Bang, a anunțat miercuri Universitatea din Lisabona, transmite EFE. Numele științific complet al galaxiei este COSMOS Redshift 7, a cărui versiune prescurtată, CR 7, este o aluzie la 'cel mai strălucitor astru' al fotbalului portughez, Cristiano Ronaldo.

CR7 este de trei ori mai strălucitoare decât galaxia Himiko, deținătoarea recordului în domeniu până în acest moment, și se află la 13 miliarde de ani lumină de Terra, potrivit unui comunicat de presă al instituției de învățământ superior din capitala portugheză.

'Am decis să urmăm o cale diferită față de restul lumii și am realizat o hartă a marilor regiuni ale cerului. Știam că riscul de a căuta acolo unde nu o făcea nimeni altcineva putea fi ușor compensat de descoperiri neașteptate', a declarat conducătorul colectivului de cercetători, portughezul David Sobral.

În afară de galaxia cea mai luminoasă, acești experți au mai făcut o importantă descoperire, catalogată drept 'Sfântul Graal al astronomiei', constând în primele stele formate în Univers.

În galaxia CR7, ei au identificat mari emisii de heliu și hidrogen ionizate fără niciun indiciu de elemente grele, ceea ce i-a condus la această a doua mare descoperire. David Sobral susține că este vorba despre ceva semnificativ întrucât 'acestea sunt stelele care au permis existența noastră' și care au creat elementele esențiale pentru formarea Soarelui și apariția vieții în Univers.

Acest ansamblu de stele, numit în mod tradițional 'Populația (stelară, n.red) III', nu fusese descoperit, existența lui fiind doar presupusă la nivel teoretic. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

2 Birchall îi dă masca jos lui Dăncilă! Noi dezvăluiri pe Facebook

3 ALERTĂ Gigel Știrbu (PNL): Locuitorii din județul Olt care primesc ajutoare sociale, amenințați că dacă nu vot…

4 Mafia PSD / Teodorovici nu a revendicat peste 84 milioane de euro, ca despăgubire a statului din Dosarul retroce…

5 CTP nu va mai apărea în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu de la Digi24

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate