Schimbările climatice din ultimii 30.000 de ani au decimat populația de diavoli tasmanieni

Schimbările climatice petrecute în ultimii 30.000 de ani au decimat populația de diavoli tasmanieni, care se află în prezent în pragul dispariției, potrivit unui studiu publicat miercuri și preluat de EFE.

Jeremy Austin, unul din autori, biolog la Universitatea din Adelaide, a declarat că aceste animale s-au confruntat în trecut cu două perioade grele, care au dus la decimarea lor, și că ambele au coincis cu schimbări climatice.

Studiul, publicat în revista Biology Letters, analizează cu metode statistice datele genetice a 300 de exemplare din epoca modernă și din antichitate ale diavolilor tasmanieni, pentru a evalua variațiile intervenite în numărul lor. Rezultatele au arătat că în două ocazii, acum 20.000 de ani, în ultima eră glaciară, și în urmă cu circa 3.000-4.000 de ani, când a crescut indicele fenomenului de oscilație Sud/El Nińo, terenurile erau mai aride și exista mai puțină hrană.

"Aceste date sugerează că diavolii tasmanieni au trăit cu o diversitate genetică o lungă perioadă de timp și că populația lor a trecut prin fluctuații importante în urmă cu 20.000 — 30.000 de ani", a declarat Austin postului ABC. Biologul a subliniat că scăderea drastică a numărului acestor animale a avut loc înainte de colonizarea britanică din secolul al XIX-lea.

"Potrivit prognozelor climatice, care semnalează că Australia va avea o climă mai aridă, cred că acest lucru va avea un impact serios asupra diavolilor tasmanieni", a spus el. Micul carnivor este inclus pe lista națională a animalelor în pericol de dispariție și pe lista roșie a ONU care avertizează că în 25 — 35 de ani aceste animale ar putea să dispară, dacă nu se găsește un leac la cancerul care decimează această specie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Veștile triste încep să se confirme! Conducerea Chinei a trimis 40 de incineratoare mobile în Wuhan

2 Ape tulburi în PNL! Atac fără precedent al fratelui consilierului prezidențial Andrei Muraru!

3 PSD a intrat cu capu-n laț? Cale deschisă spre anticipate. Președintele a trecut la comandă

4 VIDEO „Sunt baron, ce mai vreţi, da, baron local!” Tractoristul Stănescu loveşte o jurnalistă peste telefon

5 BREAKING Atac armat în Germania. Poliția confirmă cel puțin opt morți

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?