Sculptorul Florin Codre, obligat de Tribunalul Bucureşti să instaleze Monumentul Marii Uniri. Artistul: Decizia e "aproape corectă"

Sculptorul Florin Codre, obligat de Tribunalul Bucureşti să instaleze Monumentul Marii Uniri. Artistul: Decizia e "aproape corectă"

Tribunalul Bucureşti (TB) a decis recent că sculptorul Florin Codre trebuie să transporte şi să amplaseze, în Arad, lucrarea Monumentul Marii Uniri de la 1918, artistul declarând pentru MEDIAFAX că această decizie este "aproape corectă" şi că va acţiona aşa cum îl vor sfătui avocaţii săi.

Sculptorul Florin Codre, obligat de Tribunalul Bucureşti să instaleze Monumentul Marii Uniri.Artistul: Decizia e "aproape corectă"

Sculptorul Florin Codre a fost obligat să transporte şi să amplaseze, în Arad, lucrarea Monumentul Marii Uniri de la 1918 printr-o hotărâre din 22 octombrie a Tribunalului Bucureşti.

Instanţa s-a pronunţat astfel în acest dosar din anul 2013, în care Ministerul Culturii l-a chemat în judecată pe Florin Codre, decizia din 22 octombrie nefiind însă una definitivă. Obiectul dosarului este "acţiune în răspundere contractuală", potrivit informaţiilor publicate pe Portalul Instanţelor de Judecată.

Astfel, în 22 octombrie, Tribunalul Bucureşti a decis să admită în parte acţiunea principală: "Obligă pârâtul reclamant să transporte şi să amplaseze lucrarea intitulată «Monumentul Marii Uniri de la 1918» în Municipiul Arad, conform contractului de comandă nr. 55/07.12.2007. Respinge cererea privind plata penalităţilor de întârziere, ca neîntemeiată. Anulează cererea reconvenţională ca neîntemeiată. Cu apel".

De cealaltă parte, contactat luni de MEDIAFAX, sculptorul Florin Codre a declarat că nu era nevoie de o decizie a instanţei pentru a duce lucrarea la Arad.

"Decizia este aproape corectă, deşi nu era nevoie de o sentinţă ca să aduc lucrarea. Mi se pare absurd că mie mi s-a reproşat că nu am terminat lucrarea la timp, pentru că nici Ministerul Culturii nu a respectat contractul. Din acest motiv spun că este aproape corectă decizia", a explicat sculptorul Florin Codre, adăugând că nu a fost informat de hotărârea Tribunalului Bucureşti.

El a precizat că Primăria din Arad trebuie să pregătească locul pentru amplasarea monumentului.

"Ca să duc lucrarea trebuie să am unde. Primăria din Arad trebuie să pregătească locul, dar, din câte am auzit, nu a făcut nimic", a mai spus artistul, care a precizat că, în prezent, este în Franţa, după ce s-a aflat până în urmă cu câteva zile în ţară.

În schimb, Monumentul Marii Uniri de la 1918 se află în România, potrivit sculptorului. "Lucrarea este la mine în curte, la 70 de kilometri de Bucureşti, în satul Chiselet (judeţul Călăraşi, n.r.)", a mai declarat acesta. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de mai mult de 20 de metri, şi cântărind peste 150 de tone.

Primăria Arad a anunţat în noiembrie 2013 că sculptorul Florin Codre, angajat de Ministerul Culturii pentru a realiza Monumentul Marii Uniri, ce trebuia amplasat la Arad, a fost dat în judecată, întrucât nu a adus lucrarea în ţară din China, unde a executat-o, deşi a încasat zece milioane de lei pentru acest proiect.

Florin Codre a câştigat, în 2007, un concurs organizat de Ministerul Culturii, la solicitarea primăriei Arad, pentru realizarea Monumentului Marii Uniri. Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

În iulie 2014, Ministerul Culturii a anunţat că a depus o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre, care a fost plătit cu zece milioane de lei pentru realizarea Monumentului Marii Uniri ce trebuia amplasat în Arad, dar lucrarea a fost abandonată în China.

În august 2014, Florin Codre a declarat, pentru MEDIAFAX, că lucrarea a fost adusă în Portul Constanţa şi a cerut Ministerului Culturii un sprijin financiar de 400.000 de lei, pentru a o transporta şi amplasa la Arad.

Pe de altă parte, Florin Codre a realizat statuia ecvestră a lui Carol I din Bucureşti şi a câştigat concursul pentru ridicarea unei statui a regelui Ferdinand, destinată să o înlocuiască pe cea înaltă de 18 metri, realizată în 1937 de Ivan Meštrović, care era situată aproape de Piaţa Victoriei, lângă Biserica Mavrogheni, şi care a fost topită de comunişti. Codre a realizat statuia ecvestră a lui Avram Iancu de la Târgu-Mureş, dezvelită în 1978, statuia ecvestră a lui Carol I din Călăraşi, dezvelită la 9 mai 2008, şi statuia ecvestră a lui Carol I din Bucureşti, dezvelită pe 6 decembrie 2010.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…