Sonda americană New Horizons a fost trezită din hibernare după 9 ani

Sonda americană New Horizons a fost trezită din hibernare după 9 ani

Sonda americană New Horizons s-a apropiat de Pluto după aproape nouă ani în care a călătorit prin spațiu și a fost trezită sâmbătă din hibernare pentru a se pregăti de prima misiune de explorare a planetei pitice și a satelitului său, Charon, informează duminică France Presse.

Sonda este în stare bună și se află la peste patru miliarde de kilometri de Terra, a declarat un responsabil al misiunii de la Laboratorul de fizică aplicată al Universității Johns Hopkins.

De la lansarea sa de către NASA, în ianuarie 2006, New Horizons a hibernat 1.873 zile, adică două treimi din 'turneul' său de nouă ani. Această punere în regim standby îi permite să-și păstreze componentele electronice, circuitele electrice și sistemele de la bord. Acest lucru permite, de asemenea, agenției spațiale americane reducerea costurilor misiunii.

New Horizons a trebuit să intre în hibernare de 18 de ori de la începutul zborului. Cea mai lungă din aceste perioade de 'somn' a durat 202 zile. Ultima hibernare a durat doar 99 de zile.

Un computer de zbor face o evaluare periodică a stării sale de funcționare și trimite săptămânal pe Pământ un mesaj, care are nevoie de mai mult de patru ore pentru a ajunge la destinație.

În rarele momente când sonda a fost "trezită", au fost verificate instrumentele de bord și s-au efectuat unele cercetări.

New Horizons va începe la 15 ianuarie activitățile de explorare pentru studierea Pluto, aflată la o distanță de 260 de milioane de kilometri. Sonda parcurge 1,6 milioane de kilometri pe zi și va trece cel mai aproape de planeta-pitică la 14 iulie 2015. New Horizons este cel mai rapid vehicul spațial construit până în prezent de NASA.

În pofida luminozității scăzute la suprafața Pluto și a satelitului său, sonda americană va trebui, cu ajutorul instrumentelor pe care le are la bord, să colecteze date privind geologia cele două astre și să realizeze o topografie.

New Horizons depinde, pentru energia sa electrică, de un singur generator termoelectric și funcționează cu mai puțină electricitate decât au nevoie două becuri de 100 de wați.

Atmosfera din jurul Pluto, descoperită în 1988, face imposibilă o plasare pe orbita acesteia, forțând sonda să o studieze de la distanță.

După ce-și va încheia misiunea de observare a lui Pluto și a satelitului acestuia Charon, sonda își va continua călătoria pentru a se apropia și a studia și alte corpuri din centura Kuiper, ce înconjoară Sistemul Solar, rămase din momentul formării acestuia în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Cu un diametru de 2.300 de km în diametru, Pluto este mai mică decât Luna noastră și are o masă de 500 de ori mai mică decât cea a Pământului. Pluto se rotește în jurul Soarelui în 247,7 ani.

În 2006, Uniunea Astronomică Internațională a retrogradat Pluto la statutul de planetă-pitică, având în vedere dimensiunea sa mică. De atunci, sistemul nostru solar nu mai numără decât opt planete.

AGERPRES/(AS — editor: Mariana Ionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...