Sonda Rosetta dezvăluie date despre cometa Ciuri

Sonda Rosetta dezvăluie date despre cometa Ciuri

Instrumentele din dotarea sondei europene Rosetta, care a transportat robotul Philae ce a asolizat în luna noiembrie pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, au dezvăluit aspecte neașteptate de pe acest corp ceresc, arată rezultatele a șapte studii publicate joi și preluate vineri de AFP.

Observațiile confirmă faptul că Ciuri (cum este numită pe scurt cometa), cu o lățime de 4 kilometri și aflată la 510 milioane de kilometri de Pământ, este bogată în materii organice. Însă imaginile filmate de camera de înaltă definiție Osiris arată o formă neobișnuită a nucleului, alcătuit din doi lobi despărțiți de un fel de 'gât' a cărui origine este necunoscută.

'Rezultatele primelor analize pun bazele pentru continuarea misiunii', apreciază Matt Taylor de la Agenția spațială europeană (ESA), cu sediul la Paris.

Suprafața cometei, destul de omogenă ca alcătuire, prezintă o uimitoare diversitate de structuri geologice apărute în urma fenomenelor de eroziune, ca arii ondulate identice cu cele observate la dunele de nisip de pe Marte. 'Am fost surprinși de varietatea structurilor geologice', a spus Hans Nilsson de la Institutul suedez de fizică spațială, unul din coautorii studiilor publicate în revista americană Science. 'Atmosfera cometei — compusă dintr-un amestec de praf și molecule de gaz — pare distribuită inegal în jurul nucleului', a adăugat el.

Un detector de pe Rosetta, aflat pe orbită în jurul cometei, la circa 30 de kilometri distanță, a strâns deja o mulțime de date despre fragmentele provenite din nucleu, cum ar fi mărimea și alcătuirea lor. Cercetătorii au stabilit că nucleul este foarte poros. În plus, ei cred că este suprinzător faptul că Ciuri este atât de activă, deși se află atât de departe de Soare în acest stadiu al orbitei sale, activitatea concentrându-se în regiunea 'gâtului', unde a fost detectată și gheață.

Imaginile au permis realizarea unui model tridimensional al cometei și topografia amănunțită a locului în care a asolizat Philae. Calitatea măsurătorilor și a observațiilor efectuate de sonda Rosetta se va îmbunătăți când ea se va apropia, la mijlocul lunii februarie, la circa 6 kilometri de suprafața cometei Ciuri. Zborul la această altitudine, cea mai joasă încercată vreodată, va permite instrumetelor 'să realizeze imagini și să efectueze un spectru al suprafeței cu o rezoluție fără precedent', a precizat joi ESA.

Robotul Philae, care călătorea de peste zece ani la bordul sondei spațiale europene Rosetta, a asolizat în 12 noiembrie pe cometă. După două salturi, s-a oprit într-un loc insuficient luminat pentru ca bateriile sale solare să se încarce. El urmează să fie reactivat la sfârșitul iernii, când cometa va fi mai aproape de Soare și va primi mai multă lumină.

Ca toate cometele, și Ciuri păstrează urme ale materiei primitive din sistemul solar, care sunt probe ale condițiilor în care a luat naștere, acum 4,5 miliarde de ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante