Spania a demarat operaţiunile de localizare a mormântului scriitorului Miguel de Cervantes

Spania a demarat operaţiunile de localizare a mormântului scriitorului Miguel de Cervantes

Doi cercetători spanioli, echipaţi cu un ecran de control portabil, au sondat cu un radar special, luni, solul din jurul unei mici biserici din centrul Madridului, încercând să localizeze mormântul scriitorului Miguel de Cervantes, creatorul celebrului personaj Don Quijote.

Spania a demarat operaţiunile de localizare a mormântului scriitorului Miguel de Cervantes

Studiind cu minuţiozitate cei câţiva metri pătraţi parcurşi de acel radar pe deasupra solului din jurul bisericii, tehnicienii spanioli au obţinut în premieră imagini cu subsolul micuţei mănăstiri a călugăriţelor din Ordinul Trinitarian, o clădire din cărămizi roşii care se află în centrul istoric al capitalei spaniole.

Unul dintre cei mai mari scriitori ai Secolului de aur spaniol, Cervantes a murit, sărac, pe 22 aprilie 1616 şi a fost îngropat în ziua următoare, potrivit documentelor epocii, în această biserică aflată lângă o mănăstire, a cărei arhitectură a fost modificată de mai multe ori de atunci.

La aproape patru secole după moartea scriitorului, locul în care se află rămăşiţele pământeşti ale acestuia nu este cunoscut cu exactitate. Mai multe călugăriţe trăiesc în acea mănăstire, inclusă în patrimoniul cultural al Madridului încă din anul 1921, fapt care face dificilă demararea unor săpături arheologice, fără o localizare precisă.

Undele electromagnetice permit cercetătorilor să afle dacă solul a fost perturbat, aşa cum este cazul atunci când se sapă un mormânt.

Oamenii de ştiinţă spanioli vor examina o suprafaţă de 220 metri pătraţi, ce vizează suprafaţa bisericii şi a două săli adiacente, în cadrul primei etape a cercetărilor, care ar trebui să dureze trei zile.

Rezultatele vor fi apoi analizate aproximativ două sau trei săptămâni, iar concluziile vor fi prezentate primăriei din Madrid. Operaţiunea va avea un cost total ce a fost estimat la 100.000 de euro.

Miguel de Cervantes Saavedra a fost un romancier, poet şi dramaturg, fiind considerat un simbol al literaturii spaniole. Este în primul rând cunoscut ca autor al romanului "El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha", ("hidalgo" este un reprezentant al micii nobilimi), considerat primul roman european modern şi una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale, publicat iniţial în două părţi, apărute în 1605, respectiv 1615. Miguel de Cervantes a fost supranumit "Principele ingeniozităţii".

UNESCO a declarat, în 1995, ziua de 23 aprilie - data morţii lui Miguel de Cervantes - Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă

2 Așa o fi?

3 Scandal cu lături la vârful Mafiei din sindicate / Marioneta lui Surugiu de la SNAP a rupt lanțul! / Surugiu are s…

4 „Valori” mondiale / Vasluiul dă cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani

5 „O desfrânată ieftină” / Așa o descrie Claudia Pătrășcanu pe Bianca Drăgușanu