STUDIU: Jocurile video violente, asociate cu riscul de delincvenţă şi abuzul de alcool

STUDIU: Jocurile video violente, asociate cu riscul de delincvenţă şi abuzul de alcool

Jocurile video violente care glorifică personaje antisociale sporesc riscul de delincvenţă şi de alte comportamente nocive, precum fumatul şi consumul abuziv de alcool în rândul adolescenţilor, potrivit unui studiu american care a fost publicat lunI.

STUDIU: Jocurile video violente, asociate cu riscul de delincvenţă şi abuzul de alcool (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste jocuri video, destinate de fapt adulţilor, promovează ideea potrivit căreia tinerii din jocurile video reuşesc întotdeauna prin propriile puteri, iar acest fapt poate să influenţeze personalitatea utilizatorilor tineri din lumea reală. Studiul, realizat de cercetătorii de la Darmouth College, o universitate din statul american New Hampshire, a fost publicat în Personality and Psychology, o revistă editată de Asociaţia americană de psihologie.

Un studiu anterior realizat de aceeaşi universitate în 2012 a demonstrat faptul că astfel de jocuri video au potenţialul de a-i incita pe adolescenţi să devină imprudenţi în timp ce se află la volan.

"Până acum, studiile despre influenţa jocurilor video asupra tinerilor s-au concentrat pe efectele acestor jocuri asociate cu agresivitatea şi comportamentele violente", a explicat James Sargent, profesor de pediatrie la Darmouth College, coautor al studiului.

"Acest studiu este important, întrucât el sugerează pentru prima dată faptul că jocurile video violente pot nu numai să îi incite pe adolescenţi să adopte comportamente violente, ci încurajează şi consumul de alcool şi de tutun, dar şi comportamentele riscante, sexuale sau la volan", a adăugat el.

De fapt, tinerii care sunt pasionaţi de aceste jocuri video riscă să se identifice cu protagoniştii din ele, adeseori reprezentaţi sub forma unor tineri antisociali, a dezvăluit Jay Hull, profesor de psihologie şi ştiinţe cerebrale la Darmouth College, principalul autor al studiului.

"Suntem ceea ce pretindem că suntem şi, din acest motiv, trebuie să fim atenţi la ceea ce pretindem că suntem", a explicat el.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 5.000 de adolescenţi americani, selecţionaţi la întâmplare, care au răspuns la o serie de întrebări prin telefon, succesiv, într-o perioadă de patru ani.

Cercetătorii au examinat un anumit număr de factori, inclusiv frecvenţa cu care utilizatorii se relaxau cu ajutorul a trei jocuri violente care glorifică riscul - "Grand Theft Auto", "Manhunt" şi "Spiderman".

Savanţii americani au constatat că aceste jocuri sunt asociate cu o paletă largă de comportamente riscante în rândul tinerilor. Potrivit lor, acest lucru s-ar explica parţial prin schimbări de personalitate, de atitudini şi de valori, asociate acelor jocuri care îi fac pe adolescenţi să devină "rebeli" şi mai dispuşi să îşi asume riscuri.

Aceste efecte au fost similare în rândul băieţilor şi fetelor şi erau mai pronunţate în rândul adolescenţilor care petrec un număr mare de ore în faţa consolelor de joc, în special jucând jocuri ai căror protagonişti sunt personaje antisociale.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

2 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!