Tablouri comestibile, realizate din ciocolată, la mare preț în Rusia

Tablouri comestibile, realizate din ciocolată, la mare preț în Rusia

Un leu care rage, terasa unei cafenele plină de trandafiri, o gondolă pe un canal venețian: sunt tablouri foarte populare în Rusia, care la prima vedere nu au nimic extraordinar... cu excepția faptului că sunt din ciocolată și sunt comestibile, relatează joi AFP. "Nu sunt adevărate, sunt din ciocolată!", spune Serghei un băiețel de 8 ani care se uită atent la un peisaj marin oferit de mătușa lui. El gustă prudent și exclamă fericit: "Este din ciocolată!".

Tatiana mărturisește că nepotul ei "a verificat" de 20 de ori dacă decorul este real sau artificial și că nu îndrăznește să muște încă din barca cu pânze din ciocolată. "Colegii mei mi-au oferit un tablou similar, o vază cu flori, de Ziua Femeii la 8 martie. A fost extraordinar m-am gândit să-i dăruiesc un cadou similar nepotului mei de ziua lui, a spus femeia.

La mare modă în Occident, pictura în ciocolată a devenit cunoscută marelui public în Rusia abia în ultimii ani. Deși în Franța este obiect de studiu în atelierele dedicate copiiilor — cu interdicția de a nu gusta din exponate — în Rusia acest meșteșug a fost ridicat la rang de artă.

"Un tablou din ciocolată este o operă de artă creat dintr-un material extraordinar", a declarat pentru AFP Irina Eldarhanova, proprietara firmei Confael, lansată în 2001 și care deține singurul brevet eliberat în Rusia pentru picturile în ciocolată. "Acest tablou exprimă de minune emoțiile, pentru că este din ciocolată", spune Vitali Ponomarev, artistul ciocolatier al firmei Confael.

El pictează cu ciocolată albă amestecată cu pulpă de mere, portocale sau cireșe pentru a crea culorile intense. Iar când nu sunt suficiente, el recurge la coloranți alimentari pentru a obține nuanțe cât mai reale, precum culoarea cerului. Aplicate cu grijă cu o spatulă pe o planșă mare din ciocolată albă, ținută la cald, peisajul prinde imediat contur. Artistul nu are prea mult timp de reflecție, deoarece compoziția se întărește imediat.

Este nevoie de între una și trei zile pentru a picta un tablou cu o greutate de jumătate de kilogram și de 75 de centimetri lungime, explică el. Odată terminat, tabloul poate fi consumat imediat, poate fi degustat în toată siguranța timp de un an sau poate fi expus timp de zece ani în casă, dacă temperatura și regulile de conservare sunt respectate, a precizat doamna Eldarhanova.

Create în Rusia de 12 ani, aceste tablouri sunt considerate daruri prețioase, rezervate unei clientele de elită, precum familiile regale europene sau din Orientul Mijlociu, oameni politici sau vedete din sport. Un participant la nunta prințului William cu Kate Middleton a comandat în 2011 un portret al cuplului din ciocolată, pentru a le face un cadou cât mai original.

Printre destinatarii care au primit portrete din ciocolată se numără fostul papă Benedict al XVI-lea, fostul președinte ucrainean Léonid Kucima și șeicul Arabiei Saudite. Tablourile de ciocolată atrag însă tot mai mulți ruși, iar prețul lor oscilează între 450 și 1.000 de euro.

În pofida devalorizării rublei, vânzările nu au scăzut, iar doamna Eldarhanova asigură că firma realizează între 10 și 30 de tablouri pe lună — toate pe comandă — vândute pe internet sau în cofetării. Ea preconizează chiar să extindă afacerea în China sau în Emiratele Arabe Unite.

La întrebarea cine și ce comandă, ea răspunde că oamenii adoră să aibă propriul portret în ciocolată în timp ce firmele comandă un desen al sediului lor. Singura problemă este că atunci când primesc tabloul unii dintre ei nu cred pur și simplu că este făcut din ciocolată, iar atunci când îl miros sau îl gustă, pentru a-i verifica autenticitatea, strică mici detalii ale compoziției, spune amuzată doamna Eldarhanova. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

2 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

3 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

4 Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul! / Drulă…

5 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate