Trei membri ai echipajului ISS au aterizat cu succes în Kazahstan (NASA)

Trei membri ai echipajului ISS au aterizat cu succes în Kazahstan (NASA)

Trei membri ai echipajului Stației Spațiale Internaționale (ISS) - un rus, un american și un german - s-au întors pe Pământ după ce au petrecut 165 de zile în spațiu, a informat luni Agenția spațială americană (NASA) citată de AFP.

Rusul Maxim Souraiev, americanul Reid Wiseman și germanul Alexander Gerst au aterizat la ora 22:58 locală (03:58 GMT luni), în stepele Kazahstanului, la bordul unei capsule Soiuz, a precizat NASA.

Maxime Suraiev, care și-a încheiat cea de-a doua misiune la bordul ISS, a petrecut în total 334 de zile în spațiu. Pentru ceilalți doi colegi ai lui a fost vorba de prima lor misiune. Alți trei cosmonauți au rămas pe ISS, cărora li se vor alătura încă trei la 23 noiembrie.

În total, 16 țări participă la ISS, printre care Rusia și SUA care finanțează în mare parte acest program. Un echipaj de 6 cosmonauți ocupă aproape în permanență avanpostul orbital, cu rotații care se succed o dată la 6 luni.

Primul modul din care este formată ISS a fost plasat pe orbită în 1998. Acest program a costat în total 100 de miliarde de dolari și a fost prelungit în ianuarie cu încă patru ani de NASA, până în  2024.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria