Tudor Giurgiu, despre "De ce eu?": La festivalul de la Berlin, esticii au înțeles cel mai bine filmul

Tudor Giurgiu, despre "De ce eu?": La festivalul de la Berlin, esticii au înțeles cel mai bine filmul

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat joi, după vizionarea de presă a celui mai recent film al său, "De ce eu?", că la Festivalul de Film de la Berlin persoanele din țările estice au înțeles cel mai bine acțiunea din acest lungmetraj.

"De ce eu?", film inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, a rulat în secțiunea "Panorama" a Berlinalei, ce s-a încheiat pe 15 februarie.


"La Berlin, cel mai bine au înțeles filmul esticii. După vizionări, deja au început să curgă invitațiile la festivaluri (...). Americanii mi-au spus aceleași lucruri, alții mi-au spus că ar fi trebuit să tai câteva zeci de minute", a povestit Giurgiu, adăugând că reacțiile cele mai entuziaste au venit din partea unor persoane din țări precum Croația, Ungaria, Polonia.

Producătorul Oana Giurgiu spune că filmul este o coproducție cu Bulgaria și datorită faptului că, într-o măsură, situațiile ilustrate în film le sunt mai familiare celor din zona balcanică.

"De-a lungul mai multor ani am căutat coproducători în cele mai bune teritorii. Dacă ești un producător din Est, de obicei cauți undeva în Vest. (...) Producătorii germani nu au înțeles nimic din povestea noastră, ne-au spus 'La noi așa ceva nu se putea întâmpla'. Dar la (festivalul de film de la — n.r.) Berlin, spectatorii au reacționat la fel ca și dumneavoastră, ceea ce înseamnă că spectatorii germani sunt mai puțin naivi decât producătorii", a arătat Oana Giurgiu.

"De ce eu?" spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.

El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Tudor Giurgiu a vorbit, de asemenea, și despre vasta documentare pe care a făcut-o asupra personajului Cristian Panait, inspirația personajului principal al filmului.

"Sursele au fost în principal informații la cald, am vorbit cu oamenii care l-au cunoscut pe Panait, m-am documentat din multele articole pe care presa le-a scris atunci", a povestit Giurgiu.

De asemenea, regizorul a mărturisit că una dintre persoanele care l-au sfătuit în privința scenariului a fost chiar Lucian Pintilie. Acesta din urmă i-a spus lui Giurgiu să nu prezinte procurorul din film ca pe un erou fără niciun defect.

"Mi-a spus: 'Dragă, publicul nu vrea să vadă filme despre oameni ideali'", și-a amintit Tudor Giurgiu.

La rândul său, Emilian Oprea, care joacă rolul principal în acest film, a mărturisit că, atunci când i s-a propus această colaborare, a avut dubii că filmul va fi realizat.

"Habar n-aveam de Cristian Panait. Când am auzit ce vrea să facă (Tudor Giurgiu — n.r.), m-am gândit că n-o să iasă filmul ăsta niciodată. M-am gândit 'Sunt onorat, dar mai aștept'", a mărturisit Oprea. "Am fost foarte mișcat de acest destin și am vrut să mă ridic la înălțimea așteptărilor", a adăugat actorul, referitor la modul în care și-a creat personajul.

"De ce eu?", cel mai recent lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, va fi prezentat în turneu în țară după ce va rula într-o primă proiecție de gală, luni, la Palatul Copiilor din Capitală. Filmul va rula în cinematografele românești din 27 februarie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”