Ultrasunetele ar putea sta la baza unui tratament împotriva maladiei Alzheimer

Ultrasunetele ar putea sta la baza unui tratament împotriva maladiei Alzheimer

Ultrasunetele pot elimina plăcile de proteine responsabile pentru maladia Alzheimer la șoarecii de laborator, contribuind la refacerea memoriei lor, conform unui studiu publicat miercuri în revista medicală americană Science Translational Medicine, care deschide calea unui nou tratament pentru pacienții cu această degenerare a creierului, incurabilă pentru moment, scrie AFP.

Ultrasunetele, folosite de exemplu pentru ecografii sau pentru spargerea pietrelor la rinichi, stimulează în acest caz anumite celule ale sistemului imunitar din creier, astfel încât acestea ingerează plăci de proteine beta-amiloid, probabil responsabile de maladia Alzheimer.

Tratamentele împotriva Alzheimer și a multor alte tulburări ale creierului sunt dificil de țintit în principal din cauza unei bariere naturale formată dintr-un strat protector impermeabil de celule care protejează creierul împotriva infecțiilor, dar blochează, de asemenea, și pătrunderea medicamentelor.

Pentru a penetra acest sistem de apărare, cercetătorii au folosit ultrasunete și microbule injectate în sânge. Acestea microbule vibrează sub efectul undelor sonore de înaltă energie, permițând deschiderea pentru scurt timp a barierei de protecție a creierului.

Cercetătorii au aplicat această tehnică cu ultrasunete timp de câteva săptămâni pe șoareci modificați genetic pentru a produce plăci de amiloid și au constatat că după aceasta, plăcile de amiloid au dispărut la 75% dintre rozătoare fără a deteriora țesutul cerebral, spune Juergen Goetz de la Institutul Creierului de la Universitatea Queensland din Brisbane (Australia), autorul principal al lucrării, scrie Reuters.

Deși există încă unele dezbateri pentru a stabili dacă plăcile sunt o cauză sau un simptom al bolii Alzheimer, experimentul a constatat că șoarecii tratați au dobândit o memorie îmbunătățită, în comparație cu un grup de control format din șoareci netratați, menționează Reuters care precizează că tehnica funcționează prin stimularea celulelor microgliale, care fac parte din sistemul imunitar al creierului, pentru a devora și absorbi plăcile.

Această tehnică non-invazivă se află încă într-un stadiu preliminar de dezvoltare, dar într-o zi ar putea oferi o strategie de tratament pentru Alzheimer și alte boli neurodegenerative care implică acumulări anormale de proteine în creier, a spus dr. Goetz, citat de AFP.

Pasul următor va fi testarea acestei tehnici de tratament pe oi.

În cazul în care aceste rezultate ar fi obținute și la oameni, "această tehnică ar putea revoluționa tratamentele pentru creierul uman", a declarat Kullervo Hynynen, biofizician la Institutul de Cercetare Sunnybrook din Toronto (Canada), primul care a avansat ideea acestei tehnici cu ultrasunete.

În această lună, neurochirurgul Todd Mainprize de la Universitatea din Toronto, va folosi ultrasunetele pentru a depăși temporar sistemul de protecție cerebrală astfel încât să aplice o doză de chimioterapie direct unei tumori aflate pe creierul unui pacient. Acesta va fi unul dintre primele teste clinice ale acestei tehnici pentru tratarea afecțiunilor cerebrale, subliniază AFP.

Demența, în cadrul căreia maladia Alzheimer este cea mai comună formă, afectează aproape 50 de milioane de oameni din întreaga lume și se estimează că se va ajunge la 135 de milioane până în anul 2050, în conformitate cu Alzheimer Disease International.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...